Romania isi mentine statutul de “constructorul Europei”, cresterea inregistrata anul trecut, in termeni reali, a valorii lucrarilor de constructii fiind de 33,6%, avans sustinut de toate tipurile de lucrari specifice domeniului
Cresterea foarte insemnata a activitatii din constructii, relevata de Institutul National de Statistica, a fost o constanta a cadrului macroeconomic inca de la inceputul lui 2007, iar in prezent, Romania are unul dintre cele mai dinamice sectoare din intreaga Uniune Europeana. Potrivit Institutului de Statistica, volumul lucrarilor constructiilor in cladiri nerezidentiale a crescut cu 36,6%, la cladirile rezidentiale cu 29,3% si cu 34% la constructiile ingineresti, declara Business Standard. Lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut in 2007 cu 37,4% fata de anul precedent, lucrarile de reparatii capitale au urcat cu 36,7% si lucrarile de constructii noi cu 31,3%, in acelasi interval.

Lucrarile de constructii in luna decembrie 2007, comparativ cu luna precedenta, au inregistrat o scadere cu 1,8%. Repartizarea acesteia pe tipuri de constructii releva ca lucrarile executate la constructiile ingineresti si la cladirile rezidentiale au inregistrat in luna decembrie a anului 2007 o scadere comparativ cu noiembrie 2007 cu 6,8%, respectiv 2,1%. Lucrarile executate la cladirile nerezidentiale au inregistrat in decembrie o crestere fata de luna precedenta cu 10,6%.

In plus si pe piata imobiliara lucrurile se dezvolta foarte rapid in Roamania, astfel, potrivit Zf, dezvoltatorii imobiliari au obtinut din vanzarea proiectelor din Romania profituri care au reprezentat, in unele cazuri, dublul sumei investite pentru construirea proprietatilor respective.Calculele se bazeaza pe valoarea investitiilor anuntate de dezvoltatori pentru realizarea proiectelor si sumele obtinute de acestia din vanzarea proprietatilor in 2007.

Anul trecut, cea mai mare tranzactie incheiata pe piata din Bucuresti a fost vanzarea cladirii America House, situata in Piata Victoriei, de catre Globe Trade Centre - GTC subsidiarei grupului financiar francez Natixis, Ixis Corporate & Investment Bank, intr-o tranzactie de 120 de milioane de euro.Vanzarea imobilului a adus dezvoltatorului GTC un profit de 80 mil. euro, adica peste dublul sumei investite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.