Anul 2008 va marca pe piata spatiilor industriale trecerea de la dezvoltarea concentrata exclusiv pe Bucuresti la oferta regionala in importantele orase din tara precum Timisoara, Arad, Oradea, Cluj, Brasov, sau Constanta, potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox

Conform estimarilor DTZ, piata din Bucuresti va beneficia pana la finele anului 2008 de inca 350.000 - 400.000 mp de spatii logistice si de productie destinate inchirierilor, ridicand suprafata de spatii industriale moderne la 900.000 - 950.000 mp, informeaza BusinessMagazin.

"Estimam rata de neocupare a acestor spatii in continuare la un nivel scazut, aproximativ 7%, deoarece piata are potential ridicat de absorbtie iar cererea este si ea dinamica. In special in tara consideram ca noile depozite construite vor fi inchiriate in totalitate, din cauza lipsei de spatii moderne de depozitare si de productie, respectiv a parcurilor logistice pe plan national", spune directorul departamentului industrial din cadrul DTZ Echinox, Rodica Tarcavu.

Analistii companiei estimeaza ca tendinta de crestere a preturilor terenurilor cu aproximativ 20 % - 30% din 2007 se va mentine si in 2008, ceea ce va oferi o rentabilitate mai mica dezvoltatorilor si ii va forta sa investeasca mai mult timp in cautarea terenurilor care sa le ofere atat un confort economic cat si din punct de vedere al infrastructurii si utilitatilor.

In Bucuresti, concurenta se va concentra in zona de vest, unde sunt cele mai importante parcuri logistice: Cefin Logistics Park, Bucharest West, Prologis Park Bucharest A1, A1 Industrial Park, Chitila Logistics Park si Olympian Park. DailyBusiness precizeaza ca si in zona de est se contureaza proiecte logistice, unul din acestea fiind NordEst Logistic Park, situat pe centura, aproape de intersectia cu DN 2 (catre Buzau).


"Oferta acestora este diferentiata prin tipul de depozit (pentru productie-distributie sau pentru servicii logistice), suprafetele oferite (unitatea minima de inchiriat variaza de la 600 mp, la 1.500 mp, 2.200 mp sau 3.300 mp) si prin facilitatile oferite (transport angajati, transformator curent electric destinat reducerii costurilor cu electricitatea, prezenta unor cladiri multifunctionale cu birouri, cantine, parcari pentru TIR-uri)", a mai spus Tarcavu.

In ceea ce priveste tendintele si caracteristicile pietei industriale in 2008, reprezentantii companiilor de consultanta imobiliara sunt de parere ca va exista o dezvoltare la scara nationala a retelelor de parcuri logistice si de productie, iar migrarea clientilor din vechile spatii de depozitare in spatiile noi se va face din doua motive: lipsa facilitatilor moderne si reconversia acestor zone in zone rezidentiale sau comerciale, datorate pozitionarii lor.

BusinessRol aminteste despre previziunea analistilor imobiliari care estimeaza ca rata de neocupare a spatiilor industriale va fi in continuare la un nivel scazut, aproximativ 7%, deoarece piata are potential ridicat de absorbtie iar cererea este si ea dinamica.

"In special in tara consideram ca noile depozite construite vor fi inchiriate in totalitate, din cauza lipsei de spatii moderne de depozitare si de productie, respectiv a parcurilor logistice pe plan national", adauga Tarcavu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.