Numarul investitorilor de mari dimensiuni de pe piata locala va creste in acest an, piata fiind tatonata de mai multi jucatori strategici care isi vor indrepta investitiile catre clasa medie
Investitiile imobiliare erau destinate pana in urma cu cativa ani aproape in exclusivitate dezvoltarilor de lux, pentru clasa persoanelor cu venituri peste medie, insa necesitatile persoanelor cu venituri medii ii determina pe marii jucatori sa schimbe strategiile, construind proiecte destinate clasei medii, informeaza ZF ."Fondurile serioase care au intrat recent pe piata au investit in proiecte destinate clasei medii, bine plasate, si nu in proprietati foarte scumpe. Epoca penthouse-urilor de lux, care s-a maturizat cel mai repede, incepe sa apuna", apreciaza Dan Borbely, partener in cadrul casei de avocatura Tuca Zb rcea & Asociatii si unul dintre coordonatorii departamentului de real estate.

Dupa aderare si-au facut tot mai mult simtita prezenta fonduri de investitii imobiliare puternice, precum ING Real Estate sau GE Real Estate, care au si demarat primele investitii de piata locala. ING a achizitionat anul trecut galeria comerciala a proiectului Felicia Shopping Center din Iasi, in timp ce divizia imobiliara a General Electric a demarat o investitie de 175 mil. euro in dezvoltarea mai multor parcuri industriale.

"Intrarea unor astfel de jucatori pe piata are o multime de efecte benefice, unul dintre ele fiind si certitudinea ca proiectele in care sunt implicati se si fac", adauga Borbely.

Lista marilor investitori care au intrat curand pe piata ar putea continua cu bancherii de la Rothschild, care s-au asociat cu dezvoltatorii proiectului Planorama in dezvoltarea a trei proiecte rezidentiale, sau cu DEGI, divizia imobiliara a grupului Allianz, care a cumparat trei imobile de birouri in Bucuresti.

CLASA MEDIE a fost definita de vicepresedintele companiei Platinum Group, Valentin Tanase in CasaDeLux: "Intelegem o familie care cistiga in medie, pe luna, 800 de euro. Pentru acestia in colaborare cu o cunoscuta banca am pregatit niste conditii de creditare foarte avantajoase", explica Tanase. Este un pas inainte, am putea spune, fata de peste 2.000 de euro cit trebuia sa cistige, in opinia anumitor dezvoltatori imobiliari, o familie de clasa medie.

Eroare, insa. Clasa medie careia i se adreseaza aceste noi proiecte presupune existenta unor cistiguri lunare nete de cel putin 600 - 1.200 euro de persoana. Insa dupa cum arata PrezentOnline ofertele recent lansate pe piata se vind la preturi cuprinse intre 40.000 si 200.000 de euro, pentru multi romani doritori de casa, apartamentele vechi continua sa ramina unica solutie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.