Tinar cu functie de conducere, casatorit, fara copii, cu un venit lunar de circa 2.500 de euro. Aceasta este descrierea clientului care va lua fara probleme un credit ipotecar cu avans 0%
Solicitantul unui astfel de imprumut va lua banii si mai usor daca are deja un apartament, iar venitul net pe familie este intre 2.200 si 2.800 de euro, potrivit unui studiu realizat in exclusivitate pentru Cotidianul de catre Finzoom, companie de consultanta si brokeraj bancar. Pentru a trece de scoringul bancii, clientul trebuie sa fie angajat de trei ani la actualul loc de munca, iar la jobul anterior sa fi avut tot o vechime de trei ani. Un scoring bun se obtine atunci cind aplicantul la credit are deja o proprietate neipotecata. Un credit de nevoi personale cu o rata lunara de cel mult 60 de euro nu va influenta punctajul. „Avantajati sint cei care locuiesc de citiva ani la adresa curenta“, spune Cristina Ungureanu, consultant de credite la Finzoom.

De asemenea, printre cele mai relevante criterii sint functia de conducere si studiile superioare. Profilul clientului care poate accesa un credit fara avans presupune existenta mai multor conturi bancare la diferite institutii financiare, precum si activitatea intr-o companie care sa aiba intre 20 si 250 de angajati. Un scoring bun obtin cei care au, pe linga salariul net, si bonuri de masa. Insa nu toate veniturile sint luate in calcul. Spre exemplu, sint banci care nu accepta veniturile din dividende. „De asemenea, sint banci, si nu putine, care nu iti accepta cererea de solicitare de credit fara numarul fix, deci sint in avantaj cei care au telefon fix acasa si la job“, mai spune reprezentanta Finzoom.

Creditul imobiliar cu avans zero a fost (si este in continuare) un vis pentru o parte dintre clienti. Rand pe rand, bancile au inceput sa-si lanseze variantele de imprumuturi construite dupa noile norme BNR, iar clientii au putut remarca singuri ca a cumpara o casa prin credit fara a scoate nici un ban din buzunar pentru avans nu este la indemana oricui. In primul rand pentru ca cei care vor ca banca sa le finanteze intregul pret al imobilului achizitionat trebuie sa indeplineasca o serie de conditii restrictive, ce vizeaza un anumit nivel al venitului, garantii, istoric de plata sau un anumit punctaj obtinut in urma evaluarii de tip scoring. De asemenea, Rezidential.net avertizeaza ca de cele mai multe ori creditele imobiliare fara avans vin la un pret mai piperat, avand costuri mai mari decat in cazul in care clientul contribuie cu un anumit aport propriu.

In aceste conditii, numarul celor care au reusit sa contracteze un credit pentru locuinte fara avans este redus. La Volksbank, una dintre primele banci care a lansat asa-numitele credite 'relaxate', creditele imobiliare fara avans reprezinta mai putin de 5% din numarul total al imprumuturilor acordate dupa intrarea in vigoare a noilor norme, la inceputul lui iunie 2007, dupa cum ne-a precizat Roxana Bolocan, directorul diviziei de retail a bancii.

„Acest credit se adreseaza atat clientilor care benficiaza de un venit lunar substantial, dar si celor care pot aduce o alta proprietate in garantie, dar nu au venituri suficient de mari pentru a-si permite un credit cu o dobanda mai mare. Practic, acest credit poate fi utilizat cu succes de catre tinerii care nu beneficiaza de avans dar care pot aduce ca si garantie suplimentara casa parintilor”, declara Cristian Nae pentru BankingNews.

In general insa, arata Roxana Bolocan, clientii care au contractat credite imobiliare fara avans sunt de regula cei care sunt implicati in investitii pe piata imobiliara si detin si alte imobile la momentul contractarii unui asemenea imprumut. La randul sau, oficialul OTP se asteapta la o crestere semnificativa a cererilor de credit fara avans din partea celor care doresc sa investeasca in piata imobiliara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.