In curand, populatia se va inghesui in blocuri construite in afara Capitalei, iarv specialistii estimeaza ca proiectele din localitatile limitrofe le vor egala, ca numar de locuinte, pe cele din Bucuresti

Modificarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru localitatile de linga Bucuresti va face ca dezvoltatorii sa construiasca un numar-record de locuinte linga Bucuresti. Andrei Sandu, director general al agentiei Media City, declara pentru Cotidianul ca „In urmatorii doi-cinci ani, proiectele imobiliare din localitatile limitrofe Capitalei se vor inmulti intr-atit incit numarul de locuinte il va egala, cel putin, pe cel de apartamente din proiectele desfasurate in oras“. La baza acestui fapt stau terenurile tot mai putine si mai scumpe din Capitala. „In plus, dezvoltatorii imobiliari vor fi atrasi de localitatile de pe linga Bucuresti si de faptul ca PUZ-urile vor fi modificate, permitind construirea de blocuri cu zece etaje, poate si mai inalte“, a precizat Andrei Sandu.

Linga Bucuresti sint localitati in care s-au modificat PUZ-urile astfel incit este posibila construirea de blocuri cu 10 etaje, deci a 100-200 de mii de metri patrati de locuinte. Pentru ca previziunile sa se realizeze este nevoie ca autoritatile sa creeze infrastructura necesara pentru dezvoltare.Orientarea dezvoltatorilor imobiliari catre aceste localitati va face ca pretul terenurilor sa creasca. „Localitatile vizate pentru constructia, in special de apartamente, sint Domnesti, Chiajna, Bragadiru si Mogosoaia. Estimez ca preturile la terenurile din aceste localitati se vor dubla in urmatorii doi ani“, sustine Andrei Sandu.

Potrivit Biz City, nu doar sudul, estul si vestul capitalei, dar si zonele limitrofe ofera suprafetele necesare si suficiente dezvoltarii unor proiecte imobiliare la preturi inca accesibile. " Zonele care in anii trecuti pareau neinteresante din cauza distantei [cum sunt Sabareni, Tartasesti, Bragadiru] se prefigureaza a fi la mare cautare", a declarat Valeriu Ichert, director al departamentului de terenuri din cadrul companiei imobiliare Eurisko.

Localitatile din jurul Bucurestiului care vor cunoaste o ascensiune imobiliara surprinzatoare in urmatorii ani sunt cele din vestul capitalei, respectiv Chiajna, Ciorogarla, Bolintin, sustine si Ionut Ciocan, consultant senior in cadrul departamentului industrial al companiei imobiliare DTZ Echinox.

Indoors adauga ca cele mai ieftine locuinte noi se construiesc in zone limitrofe, cum sunt Mogosoaia, Chitila sau Crevedia, si costa 750-800 euro/mp construit, plus TVA. Pentru o locuinta de lux, intr-o zona exclusivista din interiorul Capitalei, un viitor proprietar trebuie sa scoata din buzunar mai mult decat triplu, peste 2.500 euro/mp construit, plus TVA. Un bucurestean trebuie sa aiba in buzunar minimum 45.000-47.500 euro, pentru a putea plati pretul unei locuinte noi in Capitala, incluzand si TVA. La acesti bani, poate cumpara o garsoniera cu o suprafata cuprinsa intre 37 si 50 mp construiti, in functie de zona. Spre comparatie, o garsoniera intr-un bloc vechi, cu suprafata similara, costa minimum 30.000 euro. Vestea buna este ca, daca bucuresteanul nostru isi doreste o locuinta mai mare, cu doua sau trei camere, poate gasi una noua la un pret mai mic pe metru patrat decat in urma cu cateva luni. Si chiar mai redus decat cel al apartamentelor vechi din cartierele muncitoresti. Conditia este insa sa locuiasca la marginea orasului sau chiar sa iasa in afara lui.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.