Aproape jumatate dintre bucurestenii interesati sa cumpere o locuinta spera ca preturile apartamentelor vechi sa mai scada in perioada urmatoare si de aceea amana decizia de achizitie.

Rezultatele studiului realizat de imopedia.ro arata ca banii alocati programului Prima Casa se termina in curand, dar acest lucru nu influenteaza cautarile online de case si apartamente, interesul bucurestenilor pentru locuinte ramanand neschimbat. Multi dintre locuitorii Capitalei prefera sa nu cumpere acum, si asta pentru ca se asteapta ca locuintele sa se mai ieftineasca.

Astfel, 45% dintre utilizatorii portalului imobiliar cred ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti se vor mai reduce si numai 14% dintre ei se arata indiferenti la acest trend deoarece au suficienti bani pentru a cumpara ceea ce isi doresc. Acelasi sondaj arata ca 12% dintre respondenti cred ca va scadea valoarea apartamentelor noi si tot atatia sunt convinsi ca preturile au ajuns la un nivel de unde nu se vor mai ieftini.

Sunt si romani care apreciaza ca preturile locuintelor au inceput sa creasca, datele imopedia.ro indicand ca 9% dintre participantii la sondaj spun ca in 2012 locuintele au inceput sa se scumpeasca.

Majoritatea utilizatorilor (61%) declara ca nu ar plati mai mult de 60.000 euro pentru achizitionarea unei locuinte, iar 26% sustin ca sunt dispusi sa achite sume cuprinse intre 60.000 euro si 100.000 euro. Doar 13% dintre bucuresteni ar cumpara o proprietate mai scumpa de 100.000 euro.

Bucurestenii cauta sa achizitioneze apartamente in functie de numarul de camere (35%), apoi in functie de zona in care este situat imobilul si de pretul sau (27% si respectiv 26%). Printre criteriile selectate de vizitatori se afla si cele legate de suprafata totala de locuit a apartamentului si mijloacele de transport din zona, fiecare reprezentand 6% dintre cautari
, potrivit MEDIAFAX.

Cele mai cautate apartamente prin intermediul Imopedia.ro sunt locuintele cu trei camere (41% dintre vizitatori) urmate de cele cu doua camere (36%), garsoniere (11%) si apartamente cu patru camere (10%). Procentul celor care si-ar cumpara o locuinta cu mai mult de patru camere este insignifiant - 2%.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Un alt aspect care defineste cautarile online de case si apartamente este legat de vechimea imobilului. Trei sferturi dintre cautari vizeaza blocurile vechi, doar 26% dintre bucuresteni s-au aratat interesati de achizitia unei locuinte noi, procentul in acest caz fiind in crestere. In 2008 doar 7% dintre bucuresteni se gandeau sa cumpere o locuinta noua.

Cele mai cautate zone pentru garsoniere si apartamente cu doua camere sunt Titan, Berceni, Militari si Giurgiului. Bucurestenii care doresc un apartament cu trei sau patru camere s-ar muta in cartierele Titan, Drumul Taberei, Militari si Stefan cel Mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.