Preturile apartamentelor vechi situate la ultimul etaj sau la parter sunt cu peste 10% mai mici decat cele ale locuintelor scoase la vanzare in acelasi bloc la un etaj intermediar, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

Conform portalului imobiliar apartamentele vechi situate la ultimul etaj sunt scoase la vanzare la un pret cu pana la 11,5% mai mic decat apartamentele din acelasi bloc situate la un etaj intermediar. Preturi mai mici sunt practicate si in cazul apartamentelor de la parter, cea mai mare diferenta constatata in acest caz fiind de 10,6%.

"Tendinta se manifesta in toate orasele mari din tara, valorile sunt insa diferite. Studiul a luat in considerare un numar de 4.454 de anunturi imobiliare valabile in luna aprilie si care vizeaza vanzarea apartamentelor vechi cu doua camere", se arata intr-un comunicat al imobiliare.ro.

  • Constanta

Cea mai mare diferenta de pret este intalnita la Constanta, unde un apartament vechi cu doua camere situat la ultimul etaj costa 42.870 euro, cu 11,5% mai putin decat o locuinta similara de la un etaj intermediar pentru care proprietarii solicita in medie putin peste 48.400 de euro.

  • Timisoara

La Timisoara, apartamentele care se afla la ultimul etaj sunt cu 7,5% mai ieftine, pretul solicitat de proprietari in acest caz fiind de 873 euro/mp util, fata de 944 euro/mp util in cazul locuintelor din acelasi bloc situate la un etaj intermediar.

  • Bucuresti

Si in Capitala, in cazul blocurilor construite inainte de 1989, ultimul etaj este mai ieftin cu 6,9%. Diferenta calculata pentru un apartament cu doua camere din Bucuresti cu o suprafata utila de 55 mp reprezinta aproximativ 4.300 euro.

Daca terasa este un atu in cazul constructiilor noi, penthouse-urile, de pilda, fiind de regula cele mai scumpe apartamente dintr-un bloc nou, tot terasa este invocata ca principalaobiectie in cazul apartamentelor vechi situate la ultimul etaj, din cauza pericolului de inundatii.

Dezavantajate de pret sunt si apartamentele de la parterul blocurilor vechi, chiar daca din motive complet diferite. Traficul intens, subsolul blocului si teama de spargeri sunt principalele obiectii ridicate de cumparatori, obiectii se reflecta si in pret.

Citeste si:
Top 3 momente în care poți avea nevoie de un credit rapid 
Top 3 momente în care poți...

  • Iasi

La Iasi, de exemplu, pretul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu doua camere situat la parter este de 40.648 euro, cu 10,6% mai mic decat un apartament situat la un etaj intermediar, pentru care proprietarii solicita in medie 45.476 euro.

  • Cluj Napoca

La Cluj-Napoca, Brasov si Constanta intalnim aceeasi diferenta de pret, de 4-4,1%, intre cele doua categorii de locuinte, diferenta reprezentand aproximativ 2.000 de euro in cazul unui apartament vechi cu doua camere cu o suprafata utila de 50 mp, in timp ce la Bucuresti, o locuinta situata la parter este cu aproximativ 3% mai ieftina.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.