Swan Office & Technology Park este prima cladire din Pipera care a obtinut certificatul BREEAM (in urma unui audit tehnic pe standarde BREEAM 2009) si prima cladire din Romania acreditata drept cladire verde dupa incheierea procesului de constructie.

Cladirea a trecut printr-un proces de evaluare “post-construction” si a obtinut calificativul “Very Good”, in prezent aplicand pentru obtinerea calificativului “Excellent”.

  • Cu ce se deosebeste proiectul de celelalte cladiri de birouri?

Swan Office & Technology Park este un proiect al carui design este realizat la cele mai inalte standarde internationale, punand accent pe confort, eficienta si siguranta. Cladirea ofera 29.000 mp inchiriabili, atat spatii de birouri cat si spatii comerciale, compartimentarile interioare putand fi realizate in combinatii de marimi care incep de la 350 mp. Swan are o abordare foarte flexibila a planificarii spatiului pentru chiriasi, mai ales datorita suprafetelor generoase pe etaj (900 mp – 2.900 mp), rar intalnite in dezvoltarile de birouri din Bucuresti.

Cladirea a fost dezvoltata de Chayton Capital LLP, in urma unei investitii de peste 50 milioane de euro. Chayton Capital este consultant in investitii ce ofera o platforma investitorilor internationali, incluzand institutii si persoane fizice, in tarile in curs de dezvoltare.

“Finantatorul Swan si echipa implicata in dezvoltarea acestui office park propun si sustin o ridicare a standardelor de dezvoltare intalnite in regiune printr-un proiect care sa fie clasificat "international standards A class" si nu "local standards." Un astfel de standard este obtinut cu un concept arhitectural german si o implementare cu spirit britanic intr-o zona in care corporatiile cauta sa-si implementeze strategiile de responsabilitate fata de mediu si angajati in conditii extem de eficiente”, explica Bogdan Voica, Direct Leasing Manager in cadrul Swan.

Citeste si:
Cum ar fi sa traiesti intr-o cochilie de melc?
Cum ar fi sa traiesti intr-o...

“Swan ofera confortul dorit intr-un mix de spatii de birouri luminoase si usor accesibile dintr-o zona pietonala in care se vor gasi servicii complete tinand cont de importanta resurselor de exploatare. Swan reprezinta un pas important pentru o capitala in dezvoltare si o provocare pentru cei ce vor construi in viitor”, afirma Voica.

  • Certificarea BREEAM

BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) este cea mai utilizata metoda de evaluare a impactului asupra mediului al cladirilor din lume. BREEAM reprezinta un standard pentru design sustenabil si a devenit metoda principal de evaluare a performantei ecologice a unei cladiri. Cladirile certificate BREEAM au o productivitate crescuta cu 2-16% fata de cladirile traditionale, costuri operationale care pot scadea cu 8-9% si pot avea o rata de ocupare mai mare cu pana la 3,5%.
  • Aspectele tehnice:

Swan Business Park beneficiaza de urmatoarele caracteristici:
  • Sistem mixt de ventilatie - atat mecanica cat si naturala
  • Swan a ales sa nu aiba o fatada cortina, avand in acelasi timp un aport generos de lumina naturala fara un aport suplimentar de incalzire solara si un consum redus de energie
  • Rezerva proprie de apa – independenta de reteaua locala
  • Sistem de colectare si refolosire a apelor pluviale
  • Evaluare foarte buna din punct de vedere al eficientei energetice in urma studiului de mediu EPC Full (economie de energie de pana 50%)
  • Va exista un ghid de folosire al cladirii disponibil pentru toti utilizatorii
  • Va exista un Ghid Green Building disponibil pentru informarea tuturor potentialilor chiriasi

Astfel, Swan Office & Technology Park va reduce, in medie:
  • Cu 20% consumul de energie
  • Cu 30% emisiile CO2
  • Cu 30% deseurile solide
  • Ce este evaluatorul BREEAM – AQUARIUS GRUP

Creata in 2003, compania si-a inceput activitatea de sine statatoare la inceputul anului 2005 si s-a dezvoltat rapid pe baza cererii clientilor si a satisfactiei acestora.
Citeste si:
Ucraina: O clădire a Crucii Roșii la Mariupol, bombardată de ruși
Ucraina: O clădire a Crucii...

Activitatile principale s-au concentrat pe cresterea rapida a sectorului serviciilor de management al proiectelor si control al costurilor in industria constructiilor din piata romaneasca. Aquarius Grup isi propune sa se dezvolte si sa se consolideze pe experienta vasta a echipei de management a companiei. Alte activitati au fost incorporate in timp pentru a satisface cereri noi si diverse dar interdependente ale investitorilor si finantatorilor, cum ar fi asistenta in perioada premergatoare constructiei, monitorizarea lucrarilor pentru creditori, licitatii si atribuiri de lucrari, certificari BREEAM, consultanta BREEAM In-Use si alte servicii cheie.

In octombrie 2008 Aquarius Grup a aderat la Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi in calitate de Membru Fondator, fiind acreditati sa execute evaluari BREEAM. In 2010 au evaluat propriul sediu, care a devenit prima constructie din Romania inregistrata BREEAM In-Use.

Citeste si:
Incendiu la o clădire dezafectată din Slatina; au fost avariate 9...
Incendiu la o clădire...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.