La inceputul lunii trecute, Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a propus lansarea celei de-a treia parti a programului Prima Casa. Potrivit modelului elaborat de oamenii de afaceri, ar trebui sa fie permisa accesarea unei finantari mai mari, din care doar 50% sa fie garantata de catre stat, iar restul, prin ipoteca.

La inceputul lunii trecute, Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a propus lansarea celei de-a treia parti a programului Prima Casa. Potrivit modelului elaborat de oamenii de afaceri, ar trebui sa fie permisa accesarea unei finantari mai mari, din care doar 50% sa fie garantata de catre stat, iar restul, prin ipoteca. Valoarea maxima pentru care statul ar putea oferi garantii s-ar ridica la 50.000 de euro. Prin noul program ar putea fi achizitionate locuinte de pana la 100.000 de euro. Tinta Prima Casa 3 este reprezentata, asadar, de segmentul locuintelor noi, mai scumpe, din piata imobiliara, informeaza imobiliare.ro

  • Prima Casa 2 vs. 1: cu 300 mil. euro mai putin
Cat de viabila este propunerea investitorilor straini in actualele conditii de piata ramane insa un mare semn de intrebare. Una dintre principalele probleme este reprezentata de puterea de cumparare a populatiei. Rezultatele inregistrate pana acum de programul Prima Casa ilustreaza o scadere sensibila a cererii solvabile de locuinte. Astfel, daca in cadrul primei etape a programului, ce s-a desfasurat pe parcursul a circa sapte luni, au fost acordate 18.304 de garantii, in valoare de aproximativ 761 milioane de euro. Pe de alta parte, in cea de-a doua etapa, derulata de aproape noua luni, au fost aprobate 11.400 de credite, in valoare de 462 milioane de euro. Pana acum, discutii legate de lansarea unei a treia variante a programului Prima Casa (in conditiile sugerate de investitorii straini) au avut loc atat cu bancile, cat si cu Ministerul de Finante.

„Avand in vedere situatia materiala a viitorilor beneficiari, este greu de apreciat cat de oportuna este o asemenea sugestie”, subliniaza reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

  • 1.300 de locuinte noi vandute in iunie 2009-iunie 2010
Din perspectiva jucatorilor din piata, fie ei companii imobiliare, banci sau dezvoltatori, parerile cu privire la fezabilitatea noii variante de Prima Casa sunt impartite. Reprezentantii Colliers International Romania sunt de parere ca noile conditii propuse de investitorii straini sunt viabile pentru piata locuintelor noi.

Cu siguranta, ridicarea plafonului la valoarea de 100.000 de euro va favoriza achizitiile de locuinte noi si, cel mai probabil, majoritatea vor tinti spre valoarea maxima a creditului”, spune Daniela Marin, consultant in cadrul companiei.

Citeste si:
7 lucruri de tinut cont inainte de a-ti cumpara o locuinta
7 lucruri de tinut cont...

Aceasta isi argumenteaza opinia prin faptul ca, intre iunie 2009 si iunie 2010, au fost tranzactionate in Bucuresti aproximativ 1.300 de locuinte noi, fara un aport semnificativ din partea programului Prima Casa. In acest context, Daniela Marin considera ca in piata exista suficiente persoane eligibile pentru credite in valoare de 100.000 de euro, astfel incat ridicarea valorii maxime de creditare sa fie justificata.

  • Clienti ar fi, dar le lipseste increderea
Pe de alta parte, reprezentantii DTZ Echinox se arata ceva mai circumspecti cu privire la propunerea investitorilor straini. “Dorinta de a gasi solutii pentru deblocarea pietei imobiliare este fireasca in contextul actual, cand piata ofera extrem de multe proprietati la vanzare si un numar foarte redus de cumparatori. Conditiile propuse de investitori ar fi viabile daca piata imobiliara nu s-ar lupta cu o grava lipsa de incredere in economie”, spune Mihaela Pana, sefa departamentului rezidential al DTZ Echinox.
Citeste si:
reConstruct: ce soluții au jucătorii din imobiliare pentru...
Aflăm la reConstruct ce...

Aceasta este de parere ca o nisa de cumparatori pentru locuinte de 100.000 de euro exista, insa, in momentul de fata, marea problema a pietei este lipsa increderii, iar instabilitatea economica actuala nu face decat sa inhibe si mai mult apetitul cumparatorilor.

Mihaela Pana considera ca majorarea plafonului la 100.000 de euro ar putea fi considerata o modificare pozitiva, dat fiind ca ar extinde oferta de apartamente noi eligibile pentru achizitie. Pe de alta parte insa, scaderea garantiei la 50% din valoarea creditului ar putea afecta psihologic atat clientii, cat si bancile. In momentul de fata, recunoaste reprezentanta DTZ, institutiile de credit nu sunt dispuse sa-si asume riscuri foarte mari, fapt pentru care si clientii sunt reticenti in ceea ce priveste cererile de finantare pentru achizitii de locuinte.

Cu siguranta ca, daca bancile ar contribui cu mai mult la acest risc, cumparatorii ar incepe, putin cate putin, sa-si recapete increderea in piata imobiliara”, crede Pana.

Citeste si:
Țeapă imobiliară de proporții în Brașov. Zeci de familii și-au...
Țeapă imobiliară de proporții...

  • Calificarea financiara a potentialilor clienti lasa de dorit
Cum arata lucrurile din perspectiva a doua dintre partile implicate intr-o tranzactie – dezvoltatorii, pe de o parte, si bancile, pe de alta? In cea mai mare parte, developerii sunt sustinatori entuziasi ai noului program. Romeo Cazanescu, general manager al companiei Conarg Real Estate, se numara printre cei mai putin optimisti.

Avand in vedere feedback-ul primit din piata in 2009 si 2010, precum si rezultatele Programului Prima Casa 2, nu consider ca Programul Prima Casa 3 va avea un efect major pe piata imobiliara. Chiar daca exista cerere pentru locuinte mai mari si mai scumpe, ea nu este dublata in realitate si de o calificare financiara a clientilor pentru aceste apartamente, subliniaza Cazanescu.

Pe de alta parte, Daniel Tudor, seful diviziei de real estate a Volksbank – VB Services, crede ca una dintre problemele intampinate de piata imobiliara in momentul de fata consta in faptul ca exista putini clienti care sa se incadreze in conditiile de creditare ale bancilor. Daca valoarea imprumuturilor acordate ar creste semnificativ, masa clientilor solvabili ar scadea si mai mult. Tudor nu se arata prea increzator in sansele ca o a treia etapa a programului Prima Casa sa fie lansata in conditiile propuse de investitorii straini. In opinia sa, programul guvernamental ar trebui sa mearga mai departe ca si pana acum, fara modificari majore. Pana acum, un impact pozitiv al programului consta in stabilizarea pietei intre anumite limite.

Citeste si:
Parada LGBT din Sydney, desfăşurată aşa cum era prevăzut, în ciuda...
Parada LGBT din Sydney,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.