Conform ultimelor date din piata, cele mai vandute apartamente sunt in continuare cele cu doua camere, cu suprafete mici, al caror pret se apropie de plafonul de 57.000 euro garantat de guvern. Insa reflecta intr-adevar acest lucru nevoia reala de spatiu locativ a romanilor?
"Dupa 4 luni de la demararea programului Prima Casa, am simtit o reala amelioarare a vanzarilor pentru apartamentele ieftine din proiect. Suntem multumiti de aceasta situatie, dar ne intrebam daca romanii, in special familiile care au si copii, nu au nevoie de mai mult decat de un apartament cu 2 camere si o singura baie", este de parere Valentin Tanase, vicepresedinte Platinum Group.

Programul "Prima Casa" demarat de guvern in luna iulie a acestui an a dat un imbold pietei imobiliare. Acesta a incurajat in mare masura cumpararea de apartamente cu cel mult doua camere, al caror pret se apropie sau chiar depaseste plafonul garantat de guvern. Vitan Platinum Towers a considerat necesar sa imbunatateasca oferta si implicit optiunile cumparatorilor, astfel incat acestia sa-si poata permite si apartamente cu trei sau chiar patru camere, care sa raspunda nevoilor reale ale unei familii.

"In momentul de fata se poate spune ca programul Prima Casa functioneaza, insa ar avea nevoie de cateva modificari majore, astfel incat sa incurajeze si achizitia de apartamente cu suprafete mai mari. Limita de 57.000 euro (suma maxima care poate fi creditata prin programul "Prima Casa") incurajeaza achizitia apartamentelor cu suprafete mici. Nevoie pentru apartamentele cu 3 - 4 camere exista, dar nu exista posibilitati de finantare adaptate. Astazi in Bucuresti, apartamentele noi cu trei camere au preturi in jurul valorii de 135.000 euro + TVA. Cati oameni si le pot permite? Ar trebui sa mearga la banca pentru un imprumut de 120.000 euro, la care vor plati o dobanda intre 7 si 10 %. Asta ar insemna o rata de circa 1.000 euro pe luna", a explicat Tanase.

In ceea ce priveste solutia pentru aceasta problema, vicepresentele Platinum Group considera ca o crestere a marjei de 57.000 euro, "cuplata cu o crestere de la 90.000 de euro la 150.000 euro a limitei pentru care este valabil un TVA de 5% si cu discounturile oferite de dezvoltatori ar veni atat in intampinarea nevoilor populatiei, in ajutorul dezvoltatorilor imobiliari, cat si in sprijinul economiei romanesti, scotand piata imobiliara si, implicit, economia nationala, din impasul in care se afla."

Raman si alte probleme de rezolvat, precum salarii mai mici pe cartea de munca decat veniturile reale, programe bancare neadaptate nevoilor cumparatorilor, ca si dezvoltatori nerealisti, ale caror proiecte nu se adreseaza clasei medii, majoritare.

Pe langa ceea ce guvernul ar trebui sa faca, cei de la Vitan Platinum Towers vin cu propria lor solutie: "Pentru ca au trecut prin show-room-ul Vitan Platinum Towers foarte multe familii cu locuri de munca bune, stabile si salarii decente, dar care aveau tot felul de dificultati la achizitie, am hotarat ca, in masura in care bugetul ne va permite, sa acordam un discount de 10 000 euro celor care vor sa-si cumpere un apartament in Vitan Platinum Towers prin programul Prima Casa. Astfel, apartamentele cu doua camere, evaluate la un pret de 91.900 euro, vor putea fi achizitionate cu 81.900 euro si cu un avans de numai 10%. Consideram ca am facut un pas inainte, dar asteptam urmatorii pasi de la banci si de la guvern."

"Dupa o analiza atenta a pietei romanesti de real estate, a dorintelor si necesitatilor clientilor, putem considera ca, in maximum 2 ani, programele bancilor, ofertele dezvoltatorilor si salariile utilizatorilor finali se vor alinia, astfel incat sa permita o abordare realista a pietei de real estate: oamenii trebuie sa aiba posibilitatea sa-si achizitioneze apartamente adaptate nevoilor lor", a conchis Valentin Tanase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.