Fata de luna septembrie, numarul total de apartamente scoase la vanzare s-a redus cu 18%. In octombrie au fost scoase pe piata cu 21% mai putine garsoniere si cu 15% mai putine apartamente de 2 camere. Numarul ofertelor de 3 camere s-a redus cu 16% , iar pentru apartamentele cu 4 camere scaderea a fost de 29%.
Comparativ cu anul trecut, numarul ofertelor aparute pe piata a scazut semnificativ. In octombrie 2008, pe piata erau scoase cu 42% mai multe oferte decat in 2009. Numarul garsonierelor nou aparute s-a redus cu 50%. Au fost scoase spre vanzare cu 40% mai putine apartamente de 2, respectiv de 3 camere, iar numarul ofertelor de 4 camere a scazut cu 36%. Reducerea numarului de oferte poate fi vazuta ca pe o tendinta de echilibrare a ofertei cu nivelul cererii.


In ultima jumatate de an preturile apartamentelor s-au stabilizat

Preturile apartamentelor din Bucuresti se afla la acelasi nivel de 6 luni, conform raportului de monitorizare imobiliara AnunturiParticulari.ro. In ultima jumatate de an, se observa ca valoarea apartamentelor s-a situat aproximativ la acelasi nivel luna de luna. Fata de perioada anului trecut cand preturile scadeau de la o luna la alta chiar si cu 10 procente, putem afirma ca in momentul de fata asistam la stabilizarea preturilor pentru apartamente.

In luna octombrie, pretul mediu solicitat pentru o garsoniera a fost de 46.200 de euro, iar pentru un apartament de 2 camere a fost de 69.300 de euro. Pentru apartamentele cu 3 camere, proprietarii au solicitat in medie un pret initial de 94.300 de euro, iar pentru 4 camere 123.800 de euro.

Fata de luna precedenta, preturile au avut o tendinta de usoara scadere. Pentru apartamentele scoase la vanzare in octombrie, proprietarii au solicitat preturi ceva mai mici decat in septembrie, dar diferentele sunt foarte mici.


Prima Casa a impulsionat piata

De la lansarea programului Prima Casa, pe piata din Bucuresti au aparut 2170 de unitati locative, mai exact garsoniere si 2 camere, cu preturi ce se incadreaza in plafonul de 60.000 de euro. Conform cifrelor oficiale, pana in prezent au fost aprobate de catre Fondul National de Garantare un numar de 1600 de dosare pentru locuinte in Bucuresti. Daca analizam cele doua cifre putem spune ca programul Prima Casa nu este suficient pentru acoperirea ofertei de pe piata.

Programul Prima Casa a fost conceput cu scopul relansarii pietei imobiliare si a cresterii numarului de tranzactii pe piata. In momentul lansarii, proprietarii s-au entuziasmat la gandul ca isi vor vinde apartamentele si in consecinta au crescut preturile. In prezent, la 4 luni de la lansarea programului, se pare ca acestia au inteles ca singura posibilitate de a vinde este scaderea pretului. Pana in luna septembrie au fost inaintate 1700 de cereri de garantare, dintre care 1200 aprobate. O luna mai tarziu, numarul dosarelor aprobate era de 4700, deci de patru ori mai mare. Aceste aspecte demonstreaza legatura existenta intre numarul de solicitari pentru Prima Casa si evolutia preturilor. Astfel, tendinta solicitarilor a avut o rata de crestere fulminanta odata ce preturile au reintrat pe un usor trend descendent, ajungand la valorile dinaintea lansarii programului.


Efervescenta de sfarsit de an


Deorece pe piata circula diverse zvonuri legate de prelungirea sau nu a programului Prima Casa pentru anul viitor si de eventuala intrare in vigoare a certificatului energetic obligatoriu, atat vanzatorii, cat si cumparatorii, sunt teoretic foarte interesati sa incheie urgent o tranzactie. Acestea sunt doua dintre motivele pentru care specialistii se asteapta la o accelerare a numarului de tranzactii pana la sfarsitul anului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.