Business 2 Iulie 2009 19:39
Constructia de spatii industriale a incetinit vizibil in prima parte a lui 2009, in parte si din cauza cercului vicios format de banci-dezvoltatori-chiriasi. Bancile au inasprit conditiile de creditare pe fondul crizei, ceea ce a diminuat accesul la creditare al dezvoltatorilor, astfel constructiile in scop speculativ au scazut, in parte si datorita chiriasilor care nu mai sunt dispusi sa preinchirieze, se arata intr-un comunicat al Colliers International.
Procesul de constructie in sine nu este insa o problema pentru ca, spre deosebire de alte sectoare, oferta este foarte adaptabila cererii si durata este mult mai scazuta decat pe segmentul cladirilor de birouri, retail sau rezidential.

"Practic, in primul semestru al anului s-au livrat doar 40.000 mp in capitala in comparatie cu prima jumatate a lui 2008 cand s-au livrat 350.000 mp in Bucuresti. Astfel, stocul total a ajuns la 920.000 mp de spatiu industrial, iar in semestrul al doilea al anului ne asteptam la o mentinere a stocului la acelasi nivel", se arata in comunicatul Colliers International.

O evolutie interesanta a avut-o rata de neocupare a spatiilor, care in decembrie 2008 se ridica la 4%, iar la sfarsitul lunii iunie depasea 10%. Orice utilizator cu o cerere medie de spatiu poate influenta decisiv oferta disponibila, care este extrem de limitata, in conditiile in care nu vom asista la livrari noi in urmatoarele luni.

In ciuda ratei de neocupare destul de ridicate, chiriile au ramas nemodificate, desi presiunile chiriasilor de a micsora aceste costuri sunt din ce in ce mai mari. Cum este de asteptat exista si exceptii desi acestea sunt destul de izolate.

Dupa primele luni de criza, in care companiile au tot amanat decizia de inchiriere pe fondul incertitudinii, interesul se afla acum in crestere si speram sa se concretizeze in marirea volumului tranzactiilor in cea de-a doua parte a anului”, a explicat Marius Stefanescu, Senior Broker in cadrul Departamentului Industrial al Colliers International.

“Pe termen scurt, cerintele mici isi vor gasi solutii in spatiile existente, spre deosebire de jucatorii mari care vor gasi solutii doar in spatii ce vor fi livrate ulterior, spatiile disponibile in acest moment fiind relativ mici si dispersate“, a continuat Stefanescu.

"Estimam ca materializarea acestor cereri va duce pe termen scurt la o depasire a intregii suprafete vacante. Problema cu care se confrunta in momentul de fata chiriasii este intarziera luarii deciziei. Timpul mediu de semnare a unei tranzactii a crescut de cel putin doua ori in comparatie cu anii trecuti. Printre purtatorii cererii se numara companiile de logistica si companiile farmaceutice", se mai arata in comunicatul Colliers International.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, având aproximativ 293 de birouri in 61 de tari. Compania furnizeaza clientilor sai o gama larga de servicii, incluzand consultanta in domeniul investitiilor, intermedierea tranzactiilor de vanzare-cumparare, respectiv inchiriere de spatii de birouri, comerciale, administrarea proprietatilor imobiliare, evaluari si studii de fezabilitate, design si constructii, studii de cercetare, finantari ipotecare, tranzactii hoteliere si servicii corporate. Deasemenea, Colliers International ofera expertiza multi-disciplinara in administrarea proprietatilor de orice tip, implicare pe piata locala, relationare nationala, regionala si globala cu clientii si o puternica prezenta globala.

In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.