Business 2 Iulie 2009 17:47
Chiriile "prime" retail au scazut in aproape toate regiunile din lume pe masura ce recesiunea globala afecteaza deciziile consumatorilor si vanzarile in retail, potrivit noului studiu de la CB Richard Ellis (CBRE), Global Retail MarketView.
Cererea pentru spatiile retail (n.r. spatii comerciale) a scazut in marea majoritate a pietelor, pe masura ce consumatorii reduc cheltuielile iar somajul continua sa creasca in multe tari. Pietele emergente sau in curs de dezvoltare au fost afectate cel mai puternic. Buenos Aires a inregistrat cel mai puternic declin in ceea ce priveste chiriile retail cu o scadere de 37%, urmat de Varsovia cu un declin de 33% si Washington DC cu un declin de 26%. In vreme ce o parte dintre piete au continuat sa inregistreze cresteri anuale ale chiriilor retail, in multe cazuri presiunea este una descendenta.

Bucurestiul se inscrie in aceeasi tendinta de scadere la nivel mondial a pietei de retail, chiriile pentru spatiile comerciale din Capitala inregistrand o scadere de 30 % in trimestrul unu (T1) 2009 fata de acceasi perioada a anului trecut”, sustine Luiza Moraru, Head of Retail, CBRE| Eurisko. „Situatia actuala din piata reprezinta un bun prilej pentru retaileri sa isi reevalueze reteaua de magazine si sa se focuseze pe locatiile de top, care le asigura un ritm constant al veniturilor”, adauga aceasta.

In ciuda declinului chiriilor cu 10%, New York ramane cea mai scumpa destinatie de retail, cu valori ale chiriilor totalizand 1.800 de dolari pe mp pe an. Chiriile retail din New York sunt aproape duble fata de cele din Hong Kong, care ocupa locul al doilea la nivel global cu chirii de pana la 975 de dolari pe mp pe an. Printr-o rasturnare interesanta de situatii, Moscova ocupa acum locul detinut de Tokyo anterior in cadrul acestui top, trecand pe locul al treilea de pe locul al parulea. Ea este urmata de Paris si Tokyo, care intregesc topul celor mai scumpe cinci locatii retail.

“Din cauza somajului in crestere si a scaderii puterii de cumparare a consumatorilor in cea mai mare parte a lumii, marea majoritate a pietelor imobiliare retail se confrunta cu o cerere tot mai mica din partea retailerilor si cu o crestere a numarului de unitati vacante, fapt care afecteaza la randul lui chiriile", comenteaza Nick Axford, Head of EMEA Research and Consulting, CB Richard Ellis.

Unii retaileri folosesc aceasta stare de fapt ca pe o ocazie de a profita de conditiile neprielnice de pe piata ca sa negocieze termeni de inchiriere mai favorabili. Proprietarii incearca pe cat posibil sa evite un grad mic de ocupare si in anumite circumstante acest lucru ii determina sa accepte compromisuri in cazul chiriasilor care se afla pe punctul de a parasi spatiul respectiv. Cu toate acestea, proprietarii au tendinta de a aplica o strategie diferita cand vine vorba de spatiile cele mai bune, bazandu-se pe faptul ca magazinele eliberate vor fi repede ocupate. Retailerii cei mai profitabili se grabesc sa profite de ocaziile rare de a se muta in unitati ‚prime’ ori de cate ori acestea devin disponibile in locatiile de top", a adaugat Axford.

CB Richard Ellis Group, Inc. este una din cele mai mari firme de servicii comerciale in real estate din lume, are peste 30.000 de angajati (exclusiv filialele) si deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermediul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate). CB Richard Ellis Group, Inc. este prezenta in Romania inca din 2001, initial printr-un contract de franciza, iar din 2008 prin compania CBRE|Eurisko, rezultata in urma achizitiei companiei de consultanta imobiliara Eurisko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.