Business 1 Iulie 2009 18:54
Consilierii locali ieseni au aprobat, marti, Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unei cladiri de 32 etaje, cu o inaltime de 155 metri, o initiativa a firmei Investexpert SRL din judetul Vaslui, valoarea proiectului fiind estimata la circa 40 de milioane de euro.
Consilierii au adoptat, in urma dezbaterilor din cadrul sedintei, proiectul de hotarare cu doua amendamente. Astfel, a fost hotarata executarea unor sapaturi arheologice inainte de construirea cladirii deoarece imobilul este pozitionat in centrul istoric al Iasiului. In plus, consilierii au cerut investitorului sa demonstreze ca are solutii tehnice pentru a ridica constructia, avand in vedere ca imobilul, de 155 metri, ar urma sa fie construit pe o suprafata de aproape 1.600 mp, potrivit NewsIn.

Din aceasta suprafata, 880 mp sunt proprietatea privata a investitorului, iar 680 mp sunt in proprietatea municipiului Iasi si ar urma sa fie concesionate catre Investexpert SRL.

"Deocamdata am aprobat un PUZ, s-a aprobat o idee cu niste amendamente. Practic, permitem celor care au inaintat documentatia sa continue si nu va obtine concesiunea si nici autorizatia decat daca conving Consiliul Local si opinia publica de oportunitatea si de posibilitatea efectiva tehnica de construire in acea zona", a declarat, marti (n.r. 30 iunie 2009), primarul Iasiului Gheorghe Nichita.

Pentru aprobarea proiectului au votat 15 consilieri din cei 24 prezenti, in timp ce opt s-au abtinut, iar unul, consilierul PDL Sorin Ionescu, s-a declarat impotriva. "Am votat impotriva pentru ca acest proiect nu respecta minimul regulamentului de urbanism instituit prin lege, nici ca regim de inaltime, nici ca locuri de parcare si nici studiu de trafic. Aceasta constructie nici nu se va face, se urmareste doar vinderea proiectului mai departe, cei care promoveaza acum proiectul nu au nicio capacitate", a sustinut consilierul PDL Sorin Ionescu.

Acesta a adaugat ca a fost depus la municipalitate un memoriu redactat de sase familii care au locuinte in apropierea locului de constructie, acestea declarandu-se, de asemenea, impotriva constructiei.

Reprezentantii investitorului au asigurat ca acest proiect va fi realizat, iar termenul de finalizare a fost estimat in primavara anului 2013. "Am dat toate asigurarile Primariei Municipiului Iasi, inclusiv scrisori de bonitate, care arata ca acest proiect va fi realizat. 98% din actionaratul societatii este format din parteneri straini, despre sursa fondurilor nu sunt autorizat sa dau relatii. Suma totala a investitiei, vehiculata la 40 milioane euro, a fost confirmata de investitor", a declarat directorul general al firmei de arhitectura Diagonal, Dragos Rugina, unul din arhitectii care se ocupa de proiect.

Turnul care va fi construit in centrul Iasiului va avea spatii comerciale, birouri, parcaje si alte functiuni complementare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.