Creditul de 60.000 de euro prin Programul "Prima Casa" va fi garantat de stat si pentru construirea unei locuinte, a decis miercuri Guvernul.
Beneficiarii Programului Prima Casa trebuie sa dea de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, iar daca pretul locuintei este mai mare - un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie, a decis Guvernul in sedinta extraordinara de duminica, relateaza NewsIn.

Durata maxima a unui credit contractat prin "Prima casa" este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Totodata, beneficiarii Programului trebuie sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobanda.

O alta conditie este ca beneficiarii sa achizitioneze in cadrul Programului o locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara si "libera de sarcini".

Cei care beneficiaza de programul "Prima Casa" se mai obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii. De la expirarea acestui termen, in cazul preluarii contractului de credit de catre un tert, acesta trebuie sa intruneasca, de asemenea, conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor Programului.

Bancile participante la program nu vor percepe comision de rambursare anticipata.

"Prima casa", invitatie la specula imobiliara?


Bancile au la dispozitie sapte zile sa transmita Guvernului dobanzile

Bancile trebuie sa transmita Ministerului Finantelor, pana saptamana viitoare, valoarea dobanzilor pe care le vor percepe in cadrul Programului "Prima Casa" si valoarea totala a creditelor pe care sunt dispuse sa le acorde, a declarat premierul Emil Boc, potrivit Wall-Street.

"De maine (n.r. 18 iunie 2009) curge termenul de sapte zile pentru banci, pentru a informa Ministerul Finantelor cu privire la dorinta de a intra in acest program, prin precizarea clara a dobanzilor - care nu pot depasi plafonul maxim pe care l-am stabilit - si limita de garantare - cat sunt dispuse, ca valoare, sa ofere credite", a declarat premierul, potrivit NewsIn. Statul poate garanta credite in valoare totala de un miliard de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.