Comisia de buget-finante din Senat a dat marti raport favorabil OUG privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa", cu amendamentul ca s-a ridicat interdictia vanzarii pe o perioada de cinci ani a casei si s-a introdus aceasta posibilitate, cu avizul Ministerului Finantelor (MF). Secretarul de stat in MF sustine ca acest amendament da posibilitatea speculatiilor imobiliare pentru programul initiat de Guvern.
Amendamentul a fost introdus de senatorul PSD Sorin Bota, care a propus eliminarea interdictiei de vanzare a locuintei pe o perioada de cinci ani si a introdus posibilitatea vanzarii, cu avizul MF. Bota a explicat ca, prin propunerea sa, s-a eliminat "munca suplimentara a statului" pentru executarea contractelor ca urmare a nederularii corespunzatoare a acestuia. Astfel, i se permite proprietarului apartamentului sa si-l vanda si statul sa ramana cu garantia neexecutata, eliminandu-se birocratia.

"Prin folosirea a cinci ani a acelei case, statul isi asigura rolul de sustinere pe care-l dorim", a sustinut secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Cosmin Coman, care a adaugat ca amendamentul da posibilitatea speculatiilor imobiliare.

Potrivit NewsIn, in favoarea amendamentului s-a pronuntat senatorul PNL Dan Radu Rusanu, care a precizat ca, de fapt, Ministerul de Finante "scapa de o procedura foarte complicata" de a rezolva situatia in cazul in care contractantul unei case nu mai are bani sa o plateasca. Astfel, proprietarul are optiunea de a gasi pe altcineva care sa-i preia contractul.

Se pare ca programul Prima Casa isi arata pe zi ce trece hibele. Una dintre cele mai mari este reprezentata de faptul ca "Prima Casa" ar putea servi interesele investitorilor din piata imobiliara, dupa cum declara Norica Nicolai la inceputul lunii iunie.

Vicepresedintele PNL a criticat programul "Prima casa", spunand ca prin acest proiect autoritatile intentioneaza sa-i ajute pe dezvoltatorii imobiliari sa-si vanda casele, in loc sa-i ajute pe romani sa-si achite", noteaza Romania Libera. "Acest proiect risca sa fie o pierdere planificata a banilor publici, dar sa satisfaca o clientela care a investit in imobiliare. Marea majoritate a masurilor adoptate de acest guvern sunt excesiv populiste, nu au nici un fel de analiza si nu vor face altceva decat sa agraveze criza", a afirmat Nicolai.

Totodata, Romania nu este prima tara care doreste sa puna in practica un asemenea program, Ungaria deruleaza un program similar inca din 2000.

  • Sora ungureasca a "Primei Case", ineficienta si costisitoare

Dupa zece ani in care s-au cheltuit aproximativ 5,2 miliarde euro, autoritatile de la Budapesta ar putea renunta la programul de garantare a creditelor pentru locuintele achizitionate de catre tineri, program similar cu "Prima Casa" din Romania. Bancherii maghiari insinueaza ca rezultatele acestui program sunt foarte slabe, iar efortul bugetar este mult prea mare. "Din 2000 incoace, statul a cheltuit 1.500 de miliarde de forinti pentru acest program, care nu si-a atins toate obiectivele", a precizat Laszlo Diosi, seful filialei locale a OTP Bank, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, citat de ziare.com.

Insa Ungaria nu este singura tara care deruleaza asemenea programe, Statele Unite, Polonia si Australia dezvoltand programe similare cu "Prima Casa"


  • Statele Unite: First Time Home Buyer Tax Credit

In cadrul programului din Statele Unite, First Time Home Buyer Tax Credit, aranjamentul este direct intre guvern si cumparator, guvernulul acoperind direct o parte din costul casei cumparate. Acest lucru se face printr-un tax credit, adica o suma care iti este returnata dupa depunerea declaratiei anuale de venituri, noteaza Wall-Street.

In acest caz, conditiile sunt: 1) sa cumperi casa intre 8 aprilie 2008 si 1 decembrie 2009, 2) sa depaseasca suma totala de 75.000 de dolari sau 80.000 de dolari daca este cumparata dupa 31 decembrie 2008, 3) sa locuiesti in ea, sa nu fie o casa de vacanta, sa nu detii o alta casa sau sa stai cu chirie in alta parte, 4) sa nu mai fi detinut o casa in ultimii 3 ani, 5) sa castigi nu mai mult de 95.000 de dolari/an daca esti necasatorit si nu mai mult de 170.000 de dolari/an daca esti casatorit, 6) sa nu o cumperi de la o ruda si sa o vinzi inainte de sfarsitul lui 2009 si 7) sa fii rezident legal al Statelor Unite.


  • Polonia: The family on its own

Si in Polonia a fost lansat un program similar cu Prima Casa, numit “The family on its own” (Rodzina na swoim), in cadrul caruia guvernul plateste 50% din ratele creditului ipotecar, in primii opt ani, in cazul tinerilor casatoriti (sau al unei persoane singure, cu un copil in custodie), aflati la cumpararea primului apartament, mai noteaza Wall-Street. Exista anumite limite in ceea ce priveste suprafata apartamentului si pretul maxim pe metru patrat, principala problema fiind ca pretul impus pe mp era foarte mic, astfel incat foarte putine apartamente se incadreaza.

“Chiar si dupa doi ani de functionare, programul nu a dat rezultate foarte bune. Cel mai important factor este ca pretul pe metru patrat construit nu a evoluat in acelasi ritm cu piata rezidentiala, iar la sfarsitul anului 2008, doar 10.000 de familii au indeplinit conditiile pentru un imprumut, iar volumul total al creditelor ipotecare acordate a fost de 383 milioane de dolari”, explica Karol Dzieciol, Senior Consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara Reas, din Polonia.


  • Australia: The First Home Owner Grant
Programul Prima Casa a fost implementat prima data in lume in vara anului 2000, in Australia, sub denumirea “The First Home Owner Grant (FHOG)” si presupune acordarea unei subventii de pana la 7.000 de dolari pentru cei care isi cumpara prima casa si ideplinesc anumite criterii. Pentru acest program, cumparatorul trebuie sa fie o persoana fizica, cu varsta peste 18 ani, care nu a detinut si nici nu detine o proprietate privata. De asemenea, trebuie sa fie cetatean al Australiei sau rezident permanent si sa locuiasca pentru o perioada continua de un an in acea proprietate. In plus, trebuie sa motiveze intersul pentru proprietatea pentru care doreste sa obtina subventia. Evident, nici cel care aplica la un astfel de program si nici partenerul sau nu trebuie sa mai fi aplicat alta data la un program similar, scrie Wall-Street.

Daca programul FHOG din Australia se pare ca a fost un succes, datorita continuarii acestuia cu un altul (n.r. “First Home Owner Boost, care se adreseaza cumparatorilor care au aplicat FHOG), cel din Romania are cu siguranta unele neajunsuri.


Lipsurile Programului "Prima Casa"
  • 1) Este limitat in mod aleatoriu la 60.000 de euro, favorizand anumite tipuri de apartamente;
  • 2) Este limitat la un plafon total de un miliard euro, ceea ce inseamna ca prea putini oameni vor beneficia propriu-zis de acest program;
  • 3) Poate permite relaxarea conditiilor de creditare, deoarece bancile nu mai sunt atat de preocupate de riscul asumat, din moment ce guvernul este cel care isi asuma majoritatea riscului;
  • 4) Poate permite specula pe piata imobiliara prin amendamentul care elimina interdictia de vanzare a casei pe o perioada de cinci ani;
  • 5) Nu are mentiuni clare despre codebitor si veniturile acestuia.

Metodologia Programului "Prima Casa" o gasiti aici.

Start la Prima Casa: Dobanzile vor fi cu pana la 50% mai mici


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.