Business 8 Iunie 2009 15:34
Arcosanti este un oras experimental din Arizona ce pune in practica principiile arcologiei, o teorie elaborata de Paolo Soleri, care presupune o stransa legatura intre arhitectura si ecologie.
Paolo Soleri

Paolo Soleri, unul dintre cei mai originali ganditori ai vremurilor noastre si-a dedicat intreaga existenta problemelor sociale si ecologice provocate de viata urbana moderna. Cariera lui Soleri cuprinde nenumarate realizari semnificative in domeniul arhitecturii si urbanismului, iar scrierile sale revolutionare despre arcologie, compatibilitatea dintre arhitectura si ecologie, continua sa ridice interesul la nivel international.


Arcologia


Arcologia este conceptul care sta la baza teoriilor lui Soleri, acesta presupunand o stransa legatura intre arhitectura si ecologie. Conceptul de arcologie propune o forma urbana compacta, spre deosebire de extinderea urbana caracteristica suburbiilor de tip american, ce aduc cu sine un consum risipitor de resurse si prezinta o tendinta de izolare a locuitorilor. In conceptia lui Soleri, micsorarea spatiului fizic al unui oras permite o conservare eficienta a terenului, energiei si resurselor. Problema cu care se confrunta modelul actual de planificare al oraselor cu un regim de inaltime scazut, este faptul ca acestea se intind pe suprafete foarte mari. Ca rezultat al acestei extinderi, astfel de orase transforma la propriu pamantul, transforma fermele in parcari si consuma cantitati enorme de energie pentru transport. Propunerea lui Soleri consta mai degraba intr-o implozie urbana, decat in explozie.

Orasul tipic al zilelor noastre rezerva mai mult decat jumatate din suprafata terenului pe care este construit, circulatiei automobilelor. In arcologie, automobilele sunt eliminate din interiorul orasului. Natura multifunctionala a cladirilor propuse de arcologie, permite mersului pe jos sa devina mijlocul de transport predominant. Astfel de orase sunt inconjurate de terenuri agricole, marind eficienta sistemelor de distributie a alimentelor.


Despre autor:

Condo

Sursa: Condo


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.