Business 2 Iunie 2009 14:52
Cifra de afaceri din investitii imobiliare in Europa Centrala si de Est (CEE) a totalizat aproximativ 100 de milioane de euro in aprilie prin intermediul a cinci tranzactii, potrivit raportului CEE Property Investment MarketView pentru aprilie 2009 realizat de CB Richard Ellis.
Desi asta inseamna ca investitiile imobiliare raman la un nivel scazut in comparatie cu luna aprilie din anii trecuti, suma este cu 32% mai mare decat media lunara pentru primul trimestru din 2009. Tranzactiile din aprilie au inclus trei tranzactii retail, una pe segmental birouri si una industriala.

“Pietele principale din Europa Centrala cum ar fi Republica Ceha si Polonia au acumulat patru din cele cinci tranzactii de investitii din luna aprilie si raman cele mai active piete din CEE nu numai din punct de vedere al numarului de tranzactii incheiate, dar si al interesului manifestat de investitori", a explicat Jos Tromp, Head of CEE Research & Consulting.

In general, performantele din aprilie confirma faptul ca piata de investitii imobiliare din CEE ramane lenta si reflecta sprijinirea pietei pe investitiile Fondurilor Deschise Germane. Cel mai activ investitor din CEE de pana acum in 2009 s-a dovedit a fi DEKA prin achizitionarea Jungmannova Plaza din Praga si Grzybowska Park din Varsovia.

Pietele CEE au devenit mai atragatoare pentru investitorii potentiali pe masura ce yield-urile au suferit modificari in intreaga regiune in trimestrele recente. In plus, yield-urile (n.r. castiguri din investitii) de pe anumite piete vest-europene, precum Londra, Paris si Madrid par sa fi atins deja nivelul inferior maxim, ceea ce ar putea duce la aparitia unor yield-uri mai stabile pentru anumite proprietati prime din CEE spre sfarsitul acestui an.

Desi se asteapta noi modificari ale yield-urilor fata de nivelurile din T1 2009 in toata regiunea CEE, s-au pus bazele unei fundatii pe care se pot construi noile valori imobiliare din CEE", a mai adaugat Tromp.

Intre timp, cumparatorii oportunisti continua sa-si exprime interesul fata de regiune, dar acest aspect nu se manifesta inca in nivelurile de tranzactionare, pentru ca preturile nu au atins un nivel potrivit asteptarilor investitorilor.

Investitorii care beneficiaza de un capital solid se gasesc intr-o pozitie unica in sensul ca au o concurenta limitata si oportunitati diverse de a cumpara imobile de top cu un potential de generare a unui venit solid, aspect care nu ar aparea pe piata in imprejurari normale. Acum ca yield-urile au urcat rapid si chiriile se apropie de nivelurile sustenabile pe anumite piete, valorile de capital din CEE sunt mult mai stabile decat erau cu un an in urma", a declarat Pavel Schanka, Director CEE Capital Markets

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2008. Compania are peste 30.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri (excluzand agentiile afiliate).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.