Business 26 Mai 2009 15:12
In calitate de presedinte onorific al Patronatului Societatilor din Constructii, Gheorghe Polizu este optimist in ceea ce priveste domeniul in care activeaza.
Chiar daca piata constructiilor a inregistrat scaderi in ultima jumatate de an, Gheorghe Polizu nu vede situatia chiar atat de negativa. "Mie mi se pare ca se si alearga dupa senzational si sunt scoase in evidenta mult mai multe probleme decat exista in realitate", a declarat presedintele onorific al Patronatului Societatilor din Constructii intr-un interviu acordat EuroMetropola.

Lipsa de lichiditati reprezinta in continuare principala bataie de cap, inclusiv a constructorilor. "Nefiind bani, sunt lucrari de constructie care au fost incepute si nu pot fi terminate sau se vand foarte greu. Cel mai mult sufera dezvoltatorii pentru ca, pana la urma, constructorul investeste bani in ciment, agregate, fier, costuri care nu sunt foarte extravagante si unde preturile nu sar de 450-500 de euro/mp. De aici si pana la 2.000 de euro sunt tot soiul de alte costuri, printre care si cel al terenurilor. Acum, insa, nu se mai face apel la terenurile scumpe, ci se cauta terenuri mai ieftine. Daca ma uit prin Bucuresti, vad o serie intreaga de zgarie nori aparuti in locuri in care nu te asteptai. Acum, sfatul meu este «Cine are bani, sa cumpere!»".

In privinta modalitatii de constructie, societatea moderna a adus cu sine o serie de schimbari. "Spre deosebire de acum zeci de ani, cand se construia cu pamant, caramida sau ciment, acum se foloseste mai mult fierul, aluminiul, foarte multa sticla, inclusiv mase plastice", a declarat presedintele onorific. In opinia acestuia, foarte multe constructii realizate sunt de proasta calitate, iar domeniul in sine, sufera de o “boala” specifica Romaniei in general, aceea ca fiecare individ este "specialist" in constructii. Acest fapt a determinat multitudinea de lucrari executate haotic si prost.

Situatia intalnita pe piata constructiilor, are in opinia lui Gheorghe Polizu o singura rezolvare: deblocarea finantarii. "Problema finantarii capata rezolvari in situatia in care imobilele devin mai ieftine. Ca sa devina mai accesibile, inseamna ca vor fi mai mici ca suprafata, iar terenurile pe care se va construi vor fi mai ieftine, adica mai departe de zonele de interes sau poate chiar in localitati adiacente. Imobilele vor fi construite cu material mai putin, iar suprafetele vor fi mult mai reduse. Din acest motiv, bancile si organismele de finantare trebuie sa inceapa sa se gandeasca la tot felul de facilitati precum prelungirea duratei de ipoteca, intrucat casa este mai ieftina, sau identificarea unor conditii mai simple, dar certe, pentru rambursarea banilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.