Numarul tranzactiilor a scazut in primele trei luni cu circa 40%, iar valoarea impozitelor incasate de stat s-a diminuat cu 64%.Prognozele specialistilor de la inceputul anului par sa se adevereasca. Piata imobiliara autohtona este pe tobogan, iar perspectivele nu sunt foarte optimiste.

Potrivit datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), numarul tranzactiilor imobiliare a scazut in primele trei luni cu 37%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 123.392 la 78.321 de operatiuni.

Statul pare sa pagubeasca in aceste conditii tot mai mult, ca urmare a scaderii drastice a activitatii in piata imobiliara autohtona.

Astfel, valoarea impozitelor pe veniturile din transferurile de proprietati s-a redus, potrivit UNNPR, cu peste 64%, de la 291,1 milioane lei, in primele trei luni ale anului trecut, la numai 103,5 milioane lei, in aceeasi perioada a lui 2009.

Piata imobiliara din Romania va continua sa scada si in perioada urmatoare. Astfel, numarul tranzactiilor va continua sa se diminueze, iar sumele incasate la bugetul statului in contul impozitului pe veniturile din transferurile de proprietati vor scadea”, a declarat pentru „Adevarul“ presedintele UNNPR, Viorel Manescu.

Usoara revenire in martie

In luna martie a acestui an, scaderea din piata imobiliara s-a temperat usor, potrivit datelor UNNPR. Desi in martie 2009 au fost incheiate cu 35% mai putine tranzactii fata de aceeasi luna a anului trecut (n.r.- 29.711 operatiuni fata de 45.697), comparativ cu primele doua luni ale acestui an, numarul tranzactiilor imobiliare incheiate a crescut usor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.