Grupul imobiliar neo-zeelandez Goodman a intrat pe piata locala in toamna anului trecut, avand ca scop dezvoltarea de spatii de depozitare, in apropierea Bucurestiului. Biroul din Romania este condus de Muler Onofrei, fostul Country Manager al companiei ProLogis, care afirma ca fundamentele pietei imobiliare s-au schimbat radical, astfel incat intrebarea pentru multi dintre jucatori a devenit „cum vom supravietui in 2009?”.

  • "Produsele de industrial evolueaza anticiclic"

Cu 371 de proprietati in portofoliu, Goodman este unul dintre cele mai mari grupuri imobiliare listate, la nivel mondial, avand peste 1.200 de angajati care lucreaza in cele 39 de birouri din 19 tari. Muler Onofrei a fost numit in conducerea biroului din Romania pe 15 septembrie, cu trei zile inainte de prabusirea pietelor financiare internationale. „Odata cu fenomenul Lehman, intreaga piata imobiliara, inclusiv cea locala, s-a schimbat din cauza blocarii pietelor financiare. Piata rezidentiala a murit complet, in prezent, nimeni nu mai reuseste sa vanda nimic. Piata de birouri a ramas momentan activa, se fac inchirieri, insa multi dezvoltatori sunt nesiguri in ceea ce priveste continuarea proiectelor deoarece costurile de finantare sunt in crestere. Singura piata oarecum aparte este cea de industrial, unde produsele evolueaza in general anticiclic”, a declarat, pentru Wall-Street, Muler Onofrei.

Mai multe detalii despre evolutia pietei imobiliare gasiti aici.

  • "Logica a devenit «trebuie sa produci bani pentru a ramane pe piata»"

Oficialul Goodman spune ca, in prezent, multi dintre dezvoltatori nu dispun de lichiditati pentru a construi, iar cei care o fac au nevoie de randamente mai mari, insa clientii inca se asteapta la un anumit nivel al chiriei care corespunde unei alte realitati. Astfel, in piata de industrial s-a creat un dezechilibru, comparativ cu ceea ce se intampla in vara trecuta: in luna august, clientii se asteptau la o chirie de 4,2 euro/mp/luna pentru o suprafata de 10.000 mp, dezvoltatorul putea planifica sa construiasca, de exemplu, la un yield de 9,5%, iar investitorul care urma sa cumpere la final se astepta la un yield de 8%.

Mai multe informatii despre noua logica din piata gasiti aici.


  • "Nu prea mai exista targeturi acum"

In ceea ce priveste activitatea Goodman in Romania, Onofrei spune ca din luna noiembrie si pana acum s-a luat decizia de a nu investi pentru moment in proiectele prezentate, din motive ce tin de profitabilitatea respectivelor proiecte. „Este o asteptare activa, pentru ca strategii de asteptare sunt multe. Conteaza cum astepti, cu ce te favorizeaza in cele din urma aceasta perioada de asteptare.Acum nu prea mai exista targeturi, pentru multi dezvoltatori prioritatea a devenit sa poata iesi cu bine din 2009. In acelasi timp, in timp ce se adopta strategii pasive, trebuie sa fii activ si sa aduni informatii pentru a actiona cand apar oportunitati - pentru ca ele cu siguranta vor aparea”, a enuntat reprezentantul Goodman.

Mai multe detalii despre activitatea Goodman in Romania gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.