Vasile Blaga, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, a prezentat bugetul pe 2009 si prioritatile ministerului in cadrul unei conferinte de presa sustinute vineri. Printre propunerile anuntate de Blaga, se numara predarea a aproape 6.000 de apartamente noi si reabilitarea a peste 22.000 de apartamente.

In 2009, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei isi propune sa continue programele incepute, printre care continuarea constructiilor de locuinte, reabilitarea terminca a peste 22.000 de apartamente, imbunatatirea infrastructurii locate si regionale. In ceea ce priveste constructia de locuinte noi, Blaga sustine ca in 2009 vor fi incepute lucrarile la 18.700 de apartamente, din care aproape 6.000 de apartamente vor fi predate pana la finele anului.

“In privinta programelor de locuinte, in perioada 2001 – 2008 au fost construite 26.000 apartamente din fonduri publice, din care 22.500 prin ANL”, a declarat noul ministru.

“Ne propunem ca in acest an sa predam 5.985 de apartamente, din care 3200 prin ANL, urmand ca in 2010 sa ajungem sa finalizam alte 10.000 de apartamente”, a explicat Blaga.

Pentru acest an bugetul alocat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei este de 3,703 miliarde lei, la care se adauga 0.95 miliarde lei din credite de angajament. Din aceasta suma aproximativ 460 de milioane (160 milioane din buget si 300 milioane din credite angajament) vor fi folosite pentru reabilitarea termica a 22.000 pana la 60.000 de apartamente. In timp ce constructia celor 18.700 de apartamente noi va fi finantata cu 685 de milioane lei.

De asemenea, ministrul a mai anuntat si modificarea proportiilor de finantare din programul de reabilitare termica a cladirilor. Astfel, de acum incolo, o asociatie de locatari care doreste sa reabilteze termic cladirea in care locuieste va aduce 20%, cu 30% va contribui bugetul local, iar restul de 50% va veni de la bugetul de stat.

“In plus, daca asociatiile de proprietari nu dispun de fonduri, administratiile locale vor putea decide si finantarea procentului de 20%”, a adaugat Blaga.

In ceea ce priveste programele de infrastructura rurala, bugetul alocat a fost mai consistent decat in 2008, declara Blaga. Ministrul s-a aratat ingrijorat nivelul precar al absorbtiei fodurilor europene la nivel rural de pana acum si doreste sa implementeze un program pentru impulsionarea autoritatilor publice locale si a constructorilor pentru utilizarea acestor sume.

„Absorbtia fondurilor este o prioritate noastra zero mai ales intr-un an de criza. Din pacate, pana la aceasta data, nu am absorbit nici un leu din fondurile de post-aderare pentru investitii. Nu vorbim de fondurile pentru asistenta tehnica. Una din cauze este aceea ca evaluarea proiectelor a durat foarte mult. Oricum, angajamentul pe care mi l-am asumat fata de guvern va fi asumat ca obligatie de serviciu pentru colegii din minister care vor fi platiti in functie de performante, adica in functie platile efectuate din fonduri europene”, a subliniat ministrul.

In legatura cu reorganizarea si restructurarea ministerului, ministrul Dezvoltarii a anuntat ca numarul directiilor si al directiilor generale a fost redus de la 33 la 26, iar numarul posturilor de conducere, de la 87 la 70.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.