2007 a fost considerat cel mai bun an pentru piata imobiliara. 2008 a adus primele inghetari de proiecte, dar si primele scaderi de preturi pentru locuinte noi. Spre 2009, consultantii imobiliari nu privesc cu optimism - prima jumatate a anului va fi categoric o perioada dificila, insa lucrurile ar putea sa se aseze in al doilea semestru.

  • Un an de adaptare la efectele crizei

Tim Wilkinson, Managing Director al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, spune ca anul 2009 va fi o incercare a pietei imobiliare de a se adapta la efectele provocate de criza. "Este necesara o revizuire a pietei si acest lucru se va intampla in cadrul segmentelor de investitii si terenuri. Consider ca piata rezidentiala va fi primul segment care isi va reincepe timid activitatea in prima jumatate a anului 2009, dar cu siguranta se va produce o re-evaluare a preturilor comparativ cu anul 2007", a declarat Wilkinson pentru Wall-Street.

Mai multe despre 2009, anul de adaptare la efectele crizei gasiti aici.


  • Vestile bune ar putea veni in a doua jumatate a anului

Adrian Ghimpau, directorul departamentului rezidential al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania, crede ca factorii care ar putea debloca piata imobiliara sunt: conditii mai permisive de obtinere a creditarii, o aliniere a preturilor la posibilitatile reale de cumparare ale populatiei, precum si mesajele trimise de mass media. "In prima parte a anului, trendul de acum va continua. Vanzarile off-plan vor fi mult mai greu de facut – cu alte cuvinte dezvoltatorii nu vor mai putea vinde de pe hartie, deci vor trebui sa aiba equity-uri mai mari. In plus, multe din apartamentele terminate vor fi scoase la inchiriat, prin urmare, va creste oferta in zona de inchirieri", a explicat Ghimpau.

Mai multe despre vestile bune care ar putea veni in a doua jumatate a anului gasiti aici.

  • 'Vom asista si la falimente in sectorul imobiliar'

Razvan Gheorghe, Partener Managing Director al companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield, este de parere ca anul 2009 va aduce atat falimente, cat si concedieri in sectorul imobiliar. "Scenariul va fi urmatorul: credite mai putine, prin urmare se vor cumpara mai putine case, mobila, electrocasnicele se vor vinde mai putin, companiile nu se vor mai dezvolta, se va inchiria mai putin. Rezulta astfel un «efect de cascada», un lant de descresteri generat de o situatie economica fara cresteri. Lipsa creditului va genera scaderi sau plafonari in economie, iar sectoarele conexe vor fi afectate", a declarat Razvan Gheorghe, citat de NewsIn.

Mai multe detalii despre falimentele din sectorul imobiliar gasiti aici.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.