Primavara lui 2009 ar putea fi momentul de intrare in normalitate al pietei imobiliare, insa cu un ritm de crestere mai scazut decat in anii precedenti. Acest lucru depinde foarte mult si de banci, care ar trebui sa-si adapteze conditiile de creditare la piata actuala, au declarat consultanti imobiliari si o parte din principalii jucatori din imobiliare.

"La inceputul anului 2008, situatia pietei imobiliare putea fi caracterizata drept excelenta, in primele luni ale anului ansamblurile rezidentiale bune inregistrand vanzari record", a declarat Directorul de marketing al companiei RomaniaInvest, Nimrod Zvikcitat de NewsIn.

Acesta sustine ca a urmat perioada de vara, in care vanzarile au scazut, pentru ca din toamna sa incepa o stagnare a acestora, avand ca motive principale atat starea de asteptare in care se afla clientii cat si conditiile noi de creditare pe care bancile le-au impus pe piata.

"In aceeasi situatie ne aflam si in acest moment insa, de anul viitor, aceasta situatie se va reglementa, incet-incet si vanzarile in domeniul real estate vor incepe sa creasca progresiv. Acest lucru nu se va intampla, insa, pana in momentul in care bancile nu isi vor adapta conditiile de crediatare situatiei cumparatorilor si nu vor gasi solutiile optime care sa le permita acestora sa-si achizitioneze locuintele de care au atata nevoie", a adaugat Zvik.

La randul sau, reprezentantul companiei Quantum Management & Consulting, Andrei Apetrei sustine ca anul 2008 pentru piata imobiliara a inceput bine si s-a terminat prost.

"Exista un blocaj in acest moment care nu poate fi neglijat, iar cauzele lui sunt multiple, de la nivelul guvernului pana la cel al cumparatorului obisnuit. Consider ca, in 2009, se vor putea vinde locuintele sociale, de pana in 380.000 lei, dar numai daca guvernul isi va tine promisiunea, aducandu-si aportul in sustinerea acestor proiecte", este de parere Apetrei.

Adrian Nicolescu, head of valuation&advisory la CBRE Eurisko sustine ca efectele crizei financiare se resimt destul puternic si asupra pietei rezidentiale romanesti. Acesta mai spune ca desi anul 2008 trebuia sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale finalizate si totodata sa inceapa concurenta reala, s-a observat ca in primele 10 luni ale anului au fost livrate doar 900 de unitati rezidentiale in Bucuresti.

Potrivit reprezentantului companiei CBRE Eurisko, pentru anul 2009 ar trebui sa fie finalizate circa 7.000 de locuinte in cadrul proiectelor deja anuntate. "Si aici ne pastram rezerva in ceea ce priveste numarul locuintelor care vor fi finalizate. Nu putem anticipa ceea ce se va intimpla pe piata si cel mai probabil se vor finaliza doar proiectele mici si medii unde constructia se afla intr-un stadiu avansat si care sunt vandute in proportie de minimum 50%. In ceea ce priveste proiectelor mari, credem ca va fi realizata doar o faza, de 100-150 de unitati'', a mai spus Adrian Nicolescu.

Consultantii companiei Cushman&Wakefield sustin ca in 2009 vor fi acordate credite mai putine, prin urmare se vor cumpara mai putine case, mobila, electrocasnicele se vor vinde mai putin, companiile nu se vor mai dezvolta si se va inchiria mai putin.

"Rezulta astfel un “efect de cascada”, un lant de descresteri generat de o situatie economica fara cresteri. Lipsa creditului va genera scaderi sau plafonari in economie, iar sectoarele conexe vor fi afectate" a declarat Razvan Gheorghe, Partener Managing Director al Cushman & Wakefield.

Razvan Gheorghe considera ca lipsa creditelor, marirea gradului de risc al investitiilor si timpul de dezvoltare pentru un proiect, sau pentru o investitie, care va fi mai lung vor avea efecte negative pe care le vor resimti dezvoltatorii pe fondul crizei. "Economia va fi in descrestere si probabil vom asista si la falimente in sectorul imobiliar. Consider ca sectorul cel mai afectat va fi rezidentialul", mai spune analistul imobiliar.

Recesiunea imobiliara diversifica oferta de locuinte date spre inchiriere

In contextul inaspririi conditiilor de creditare si a unei stari generalizate de expectativa, dezvoltatorii de imobile rezidentiale vad in inchiriere o oportunitate de deblocare a pietei, sustin consultantii companiei DTZ Echinox. Acestia mai spun ca dezvoltatorii prefera sa ofere apartamentele spre inchiriere viitorilor proprietari, oferindu-le inclusiv posibilitatea de le cumpara la un pret preferential peste o perioada ce variaza de la un an la trei sau chiar patru ani.

Potrivit consultantului in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox, Oana Lungu, piata rezidentiala premium si de lux va inregistra in 2009 cea mai mare oferta de proprietati date spre inchiriere. Reprezentantul DTZ sustine ca oferta constanta din ultimii ani era constituita din proprietatile inchiriate de catre cei care detin deja cel putin o alta locuinta si care privesc a doua proprietate ca pe o investitie, o sursa suplimentara de venit. Consultantii mai spun ca acestora din urma li s-au adaugat in ultimele opt luni, gradual, oferte de la diversi proprietari care nu activasera inainte pe segmentul inchirierilor.

"Aceasta noua oferta de apartamente in ansambluri rezidentiale a imobilizat oferta de apartamente in blocurile vechi. Interesul scazut fata de apartamentele vechi s-a facut simtit relativ repede de catre proprietarii care au scazut chiriile simtitor", mai spune Oana Lungu, care considera ca oferta va continua sa creasca si in urmatorul an, odata cu finalizarea altor proiecte rezidentiale, echilibrand balanta cerere-oferta.

Numarul de apartamente noi care vor fi livrate in urmatorii 3-5 ani se va ridica la circa 65.000

Potrivit unui studiu realizat la jumatatea anului 2008 de analistii companiei imobiliare Regatta, numarul de apartamente noi care urmeaza a fi livrate in urmatorii 3-5 ani ar trebui sa se ridice la circa 65.000.

Datele Regatta arata ca zona de nord a Capitalei detine un procent de 38,10 % din totalul unitatilor care vor fi disponibile in urmatorii trei - cinci ani, zona de vest 22,68% din total ofertei pe Bucuresti, estul ofera 26,93% din totalul de apartamente anuntate pe piata, in timp ce zona de sud doar un procent de 6,38%.

In ceea ce priveste centrul Capitalei, analistii imobiliari sunt de parere ca lipsa de teren este mai mult decat evidenta si astfel procentul dezvoltarilor rezidentiale din zona fiind de doar 5,88% din total.

Consultantii imobiliari au mai spus ca apartamentele anuntate se adreseaza tuturor segmentelor: middle, middle high si lux, ceea ce determina o diferentiere clara, dar si o extindere a ariilor pe care dezvoltatorii se concentreaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.