Constructiile de acest tip au preturi pentru oricine. Un imobil costa intre 6.000 si 70.000 de euro. Imaginea casei din lemn este adesea asociata cu lemnul masiv. Pe piata exista insa si solutii mai ieftine, care au la baza aceeasi materie prima si un aspect similar.

Casele pe structura de lemn au aparut din dorinta de a construi rapid si eficient locuinte prietenoase si durabile in timp. Structurile de tip sandvici sau lemnul lamelar sunt solutia ideala pentru o astfel de locuinta.

Locuinta americana in Carpati

Peste 80% din totalul locuintelor unifamiliale din America de Nord ( SUA, Canada, chiar si Alaska) este reprezentat de casele pe structura de lemn. In ultimii ani, acest tip de cladiri a inceput sa se construiasca si in Romania.

Este adevarat, deocamdata, pe post de locuinte de vacanta. „Casele americane sunt realizate pe structura de lemn, cu pereti tip „sandvici“ facuti din polistiren expandat, placi OSB, vata minerala, gips carton si o folie care actioneaza ca o bariera de vapori” , spune Iosub Ion, director Power Housing, firma care realizeaza astfel de constructii.

Sunt mai multe motive pentru care acest tip de locuinte au prins la romani. O casa din lemn se executa in jumatate din timpul necesar pentru constructia uneia similare din caramida sau bca, adica in maximum 100 zile. In plus, ele se pot ridica in orice anotimp, iar durata de viata este de peste 100 de ani.

Confortul oferit este si el superior, completeaza Iosub Ion. „Peretii tip „sandvici” ofera o foarte buna izolatie termica si fonica. Rezistenta pe care o opune trecerii unui flux termic este de 300 de ori mai mare decat a otelului si de 10 ori mai mare decat a betonului.” De exemplu o casa de 100 metri patrati costa aproximativ 42.500 de euro.

Preturi de numai 6.000 de euro

Un alt tip de locuinta ideala pentru vacante este cea facuta din barne de lemn lamelar incleiat. „Lemnul lamelar incleiat se obtine industrial si a aparut pe piata europeana a materialelor de constructii la mijlocul anilor ’80”, spune Catalin Butmalai, directorul firmei Ansonia, constructor de locuinte din lemn lamelar.

Casele din lemn Ansonia Rustic, facute din acest tip de structuri, au preturi care pleaca de la aproximativ 6.000 de euro.

Acestor costuri li se adauga cele pentru montaj, care reprezinta aproximativ 30-35% din totalul kitului de asamblare. Termenul de productie si livrare pentru o casa variaza de la doua la sase saptamani, specifica Butmalai.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.