Regresul pietei imobiliare din Romania este atribuit de analistii imobiliari crizei financiare sau noilor norme de creditare. Interesant este faptul ca mitul cererii mari pentru locuinte, mai ales pentru cele noi, a aratat ca este doar un balon de sapun inca din prima parte a anului 2008, cand inca nu intrasera in vigoare noile norme de creditare, iar despre criza mondiala se spunea ca este departe de Romania.

Scaderea numarului de tranzactii a aratat ca cererea solvabila este mult mai mica decat se spunea, in conditiile in care in piata se zicea ca preturile locuintelor vor creste mult timp de acum incolo deoarece este cerere mare.

In ultimul trimestru al anului trecut s-au vandut in Capitala 2.600 de locuinte noi, in vreme ce in primul trimestru din acest an s-au vandut 2.000 de unitati rezidentiale. In aprilie si mai s-au comercializat alte 500 de locuinte, sustineau specialistii Colliers.

Trebuie spus ca in perioada la care s-a facut referire nu intrasera in vigoare noile norme de creditare. Criza financiara a afectat insa fondurile de investitii care achizitionau la pachet zeci sau sute de apartamente, astfel ca dezvoltatorii nu mai puteau raporta vanzari-record in noile ansambluri rezidentiale. Ce a urmat dupa luna iunie deja nu mai conteaza. Unii dezvoltatori spuneau in toamna, de exemplu, ca vanzarile erau cu 15-30% mai mici decat in anul precedent. In prezent, piata este inghetata. Mai mult, unii dezvoltatori au anuntat deja ca si-au amanat proiectele pentru anul viitor.