Anularea masiva a investitiilor Immoeast aflate in desfasurare are ca scop asigurarea de lichiditati. Criza imobiliara determina fondul de investitii austriac sa amane sau chiar sa anuleze 80 dintre proiectele aflate in dezvoltare pe plan european.

Valoarea portofoliului detinut pe piata romaneasca de catre Immoeast a scazut cu circa 2,4 miliarde de euro, potrivit datelor publicate in raportul realizat pe perioada 1 august - 31 octombrie.

Astfel, valoarea de piata a activelor locale a ajuns la 1,05 miliarde de euro, de la 3,44 miliarde de euro, cat se arata in raportul aferent perioadei 1 mai-31 iulie.

De asemenea, numarul proiectelor operate in Romania de catre developerul austriac s-a redus cu 54, de la 134 pana la 80 de obiective aflate in dezvoltare.

Reducere cu 60% a portofoliului

Reducerea drastica a investitiilor operate de catre investitorul austriac pe piata romaneasca nu este insa o miscare singulara. Aceasta face parte dintr-o strategie aplicata pe plan global.

Astfel, la nivel international, valoarea portofoliului detinut de Immoeast a scazut cu circa 60% din valoarea sa totala, de la 10,9 miliarde la jumatatea anului, pana la 4,4 miliarde, la sfarsitul lunii octombrie.

Astfel, compania a oprit cea mai mare parte a activitatilor sale de dezvoltare si a hotarat amanarea acelor proiecte pentru care finantarea nu a fost inca asigurata sau a caror fezabilitate financiara este inca nesigura.

Astfel, 29 de proiecte au fost amanate, iar 51 au fost total anulate, potrivit unui comunicat de presa al companiei.

Directia adoptata de catre Immoeast vine ca o masura directa la pierderile inregistrate de aceasta in prima jumatate a anului financiar in curs. Spre exemplu, doar devalorizarea proprietatilor din portofoliul companiei s-a ridicat la 16,8%, adica aproximativ 1,3 miliarde de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.