“Preturile activelor imobiliare variaza regional, in functie de anumite caracteristici ale cererii si ofertei. Aceasta este explicatia faptului ca, in timp ce aceste preturi pot creste intr-o regiune sau intr-un oras, ele pot scadea, simultan, in altele. Mai trebuie sa tinem cont de un aspect.

Multe preturi la imobile sunt exprimate in euro, insa de la inceputul anului 2008 leul s-a depreciat cu 10% fata de euro. In cazul in care cumparatorii au veniturile in lei, o scadere a pretului in euro, cu 10% de exemplu, nu ar face decat sa mentina constant in lei pretul imobilelor”, explica Laurian Lungu, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Printre motivele indicate de agentii locali pentru stabilitatea pietei imobiliare din orasele mentionate se numara si activitatile economice mai putin afectate de criza financiara.

De aceeasi parere este si Laurian Lungu. “Unul dintre factorii relevanti care influenteaza caracteristicile cererii si ofertei este puterea de cumparare.

Aceasta este determinata de existenta unor activitati economice care sunt mai putin afectate de criza financiara, de perspectivele de dezvoltare economica regionala, cat si de influxul de capital al romanilor care muncesc in strainatate.

Citeste si:

Din acest punct de vedere, atat Clujul, cat si Bacaul pot fi considerati poli regionali de atractie, care concentreaza o mare parte a activitatilor economice din zona”, explica directorul de cercetare GEA. In Cluj, primele scaderi la apartamentele vechi s-au inregistrat abia in aceasta luna.

Ploiesti, singurul oras profitabil in 2008

O garsoniera in Ploiesti costa in martie 60.000 de euro. Acelasi pret se inregistra si in Pitesti. Pretul a ramas constant in Ploiesti, in timp ce in orasul lalelelor o garsoniera se tranzactioneaza in prezent pentru o valoare medie de 42.500 de euro.

Orasul situat la numai 60 de kilometri de Bucuresti a inregistrat cele mai mari cresteri pe acest segment, situate in medie in jurul sumei de 5.000 de euro.