Cresteri, doar pana in luna octombrie

Gabriel Alexandru, vicepresedintele Century 21 Romania, spune ca in anul 2008, chiriile au fost marcate de o crestere cu 15% pana in luna octombrie, lucrurile schimbandu-se dupa acest moment.

“Ulterior, acestea s-au inscris pe un trend descendent, ajungand sa scada cu 10% fata de anul anterior”, ne-a declarat Gabriel Alexandru, adaugand ca aceasta scadere a fost cauzata atat de inasprirea conditiilor de aprobare a creditelor ipotecare, cat si de criza internationala.

In opinia sa, efectele combinate ale crizei financiare globale, dar si ale crizei imobiliare a pietei autohtone, au fost resimtite din plin pe piata inchirierilor, iar cei care au avut nevoie de o locuinta s-au transformat din potentiali cumparatori, in chiriasi.

Tranzactiile tot mai putine au crescut oferta de inchirieri, dar nu au scazut pretul

Potrivit monitorizarii facute de AnunturiParticulari.ro, peste 22.000 de garsoniere si apartamente cu 2, 3 si 4 camere au fost scoase la inchiriere in perioada ianuarie-noiembrie 2008, fata de 16.900 in aceeasi perioada a anului 2007.

Citeste si:


Chiar si pe timp de criza, Primaverii ramane cea mai cautata zona

Gabriel Alexandru spune ca printre zonele cele mai vizate se numara Primaverii, Kiseleff, Domenii, Dorobanti, Floreasca, Herastrau, Piata Romana, Cismigiu.

“Ca pret, se observa o evolutie a chiriilor similara cu cea a pietei in ansamblu, respectiv crestere de 15% pana in luna octombrie, iar apoi trend descendent”, enunta vicepresedintele Century 21 Romania.
Ce ar putea urma in 2009

Predictiile pentru 2009 nu sunt optimiste, Silvia Vilceanu spunand ca efectele crizei se vor face simtite mai ales anul viitor, caracterizat prin invazia apartamentelor din ansamblurile rezidentiale noi ce vor fi livrate si care, in marea lor majoritate, vor fi destinate inchirierii, pe fondul blocajului ce se va manifesta pe piata vanzarilor, in lipsa creditarii.

Cu aceste apartamente oferta va creste semnificativ si, corelat cu efectele crizei economice, ce se va abate asupra intregii economii, este de asteptat ca in 2009 cererea sa scada si implicit chiriile sa scada rezonabil.