In 2009 a fost programata deschiderea a 10 malluri aflate in constructie. Criza financiara si blocarea creditarii amana opt proiecte programate pentru 2008. Chiriile in spatiile comerciale au scazut in medie cu 15-20%.

Romania este in acest moment cea de-a patra destinatie europeana a investitiilor in centre comerciale, datorita potentialului inca neexploatat, insa criza financiara si blocarea creditarii ar putea ingheta unele proiecte imobiliare.

Potrivit proiectelor anuntate de dezvoltatori, pentru anul 2009 sunt deja in constructie un numar de zece centre comerciale noi, cu o suprafata de peste 400.000 de metri patrati, arata datele Cushman &Wakefield. La acestea se adauga alte opt malluri a caror deschidere fusese programata pentru anul 2008 si care au fost amanate. In acest context, daca luam in considerare proiectele care au fost deja incepute vom asista la o dublare a suprafetei spatiilor centrelor comerciale, daca vor fi finalizate toate proiectele anuntate pentru anul 2009. Insa lipsa finantarilor si inghetarea creditarii au determinat multi dezvoltatori de centre comerciale sa isi reconsidere proiectele de investitii anuntate pentru anii urmatori.

Compania irlandeza Mivan a anuntat ca si-a regandit strategia de extindere pe piata romaneasca pentru proiectele Tiago Malls, prelungind perioada executiei de la trei, la cinci ani. Compania planuieste sa deschida doua malluri anual.

"Pe piata spatiilor comerciale 2009 va fi un an in care prudenta va fi litera de lege. Atat timp cat finantarile nu vor fi deblocate, aceste proiecte vor fi reconsiderate si probabil multe dintre ele vor fi amanate. Acolo unde exista finantare sansele ca proiectele sa fie finalizate sunt foarte mari", ne-a declarat Costel Alecu, director in compania imobiliara Regatta.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.