Targurile imobiliare nu mai sunt luate cu asalt de romani in cautarea de locuinte dupa placul si bugetul fiecaruia. Fara acces la creditele ipotecare, masura luata de dezvoltatori privind relaxarea preturilor este aproape inutila.

Si cumparatorii, si vanzatorii asteapta ianuarie 2009, cand sunt posibile nu doar scaderea TVA la prima casa, ci si revizuirea normelor de creditare, care sa deblocheze imprumuturile ipotecare. Reprezentantii dezvoltatorilor si ai agentiilor imobiliare spun ca, desi nevoia de locuinte este mare, posibilitatea de cumparare s-a redus dramatic din luna octombrie.

Piata este in blocaj, dintre clientii care calca, in ultimul timp, pragul investitorilor imobiliari in cautare de oferte, foarte putini reusesc sa semneze un contract. Pentru a-i avantaja pe cumparatori, majoritatea companiilor din domeniu sunt dispuse sa-si scada din profit. Astfel, investitorii si-au relaxat preturile si sunt mult mai deschise catre nevoile clientilor.

“Nu vindem doar cash, ci negociem cu clientii un avans si rate directe la dezvoltator, care sunt mai avantajoase decat cele bancare. In plus, vanzarea se face de la persoana fizica la persoana fizica, astfel incat clientii nostri sunt scutiti de TVA”, ne-a precizat Marius Gavril, manager de vanzari la Domus Stil.

“Scadem preturile si in cazul in care clientii vor sa renunte la unele finisaje”, ne-a spus si Raluca Oprescu, director de vanzari la Primavara Rezidential. Discounturile oferite difera de la un investitor la altul, de la 5 pana la 15%.

“Masura este mai mult una de marketing. Daca omul nu are cum sa ia un credit ipotecar, degeaba sunt acele reduceri”, a precizat un alt dezvoltator prezent la Targul Imobiliar National.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.