Stocul spatiilor de birouri din Bucuresti a crescut cu 180.000 mp in primele trei trimestre ale acestui an, capitala Romaniei pozitionandu-se pe locul patru in Europa Centrala si de Est (CEE) din punctul de vedere al livrarii spatiilor de birouri in perioada ianuarie – septembrie 2008, potrivit datelor transmise de compania de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.

Spatiile de birouri livrate in T1-T3 2008 confirma pozitia de lider in zona Europei Centrale si de Est (CEE) a Varsoviei, urmata de Praga, Budapesta si Bucuresti.

In Bucuresti, nivelul mediu al chiriei spatiilor de clasa A, "prime rent" se incadreaza intre 22-24 euro/mp/luna, variind in functie de momentul semnarii contractelor de inchiriere/preinchiriere, de locatia cladirii, precum si de aria tranzactionata, potrivit CBRE|Eurisko.

In zonele centrale, pentru suprafete reduse se inregistreaza cele mai mari valori ale chiriei, 25-30 euro/mp/luna, in timp ce in zona de nord nivelul este intre 18-20 euro/mp/luna. Spatiile de birouri din zona Pipera si zona de vest a Bucurestiului s-au inchiriat cu 15-17 euro/mp/luna.

O scadere a chiriilor se observa in Sofia, unde se intalneste acelasi nivel al chiriei ca in 2007. Studiul CBRE | Eurisko indica cresteri ale chiriiilor in Zagreb si Praga, in timp ce stagnarea pretului chiriilor este inregistrata in Budapesta, Varsovia si Bucuresti.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, anul trecut, iar in luna februarie a acestui an a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.