Doar 145 de blocuri se pregatesc, in acest an, pentru reabilitare termica efectuata prin programul national de reabilitare a blocurilor de locuinte. In ultimii trei ani, 14 blocuri au fost reabilitate, desi statul asigura doua treimi din costuri.

Chiar daca reabilitarea termica a blocului poate aduce economii consistente la factura de intretinere, foarte putine asociatii de locatari apeleaza la programul national de reabilitare termica a cladirilor. In doi ani, in perioada 2005-2007, doar 14 blocuri au fost reabilitate termic cu ajutor de la stat, iar anul acesta nici unul.

De la inceputul demararii programului si pana in prezent au fost incluse 693 de blocuri, din acestea pentru 684 s-au realizat expertiza tehnica si auditul energetic“, informeaza Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). Dintre blocurile pentru care s-au realizat expertiza tehnica si auditul energetic, pentru 435 de blocuri s-a realizat si studiul, iar pentru 372 s-a elaborat proiectul tehnic.

Pentru acestea urmeaza executia.

Potrivit MDLPL, reabilitarea termica a unei cladiri scade costurile de intretinere pentru incalzire si preparare apa calda de consum cu aproximativ 40-60% din valorile de dinainte de reabilitare. Coordonatorii locali ai programelor anuale sunt primarii. Dar pentru a fi parte din acest program, asociatiile de locatari trebuie sa ceara acest lucru autoritatilor. „Coordonatorii locali, pe baza solicitarilor formulate, prioritizeaza lista in functie de criteriile de selectie, centralizeaza datele si pana la 1 mai a anului in curs o transmit Consiliilor Judetene, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti“, a amintit MDLPL.

Dupa ce asociatia respectiva de locatari a facut solicitarea de includere in program catre coordonatorii locali, derularea programului de actiuni privind reabilitarea termica a cladirilor cuprinde cinci etape de interventie. Mai intai se face auditul energetic al cladirilor, urmeaza prima etapa a proiectarii, ce presupune elaborarea studiului de fezabilitate pe baza masurilor specificate in auditul energetic, dupa care se intra in etapa urmatoare, adica se elibereaza proiectul tehnic si detaliile de executie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.