Potrivit raportului CB Richard Ellis (CBRE) retailer-ii se concentreaza pe unele dintre cele mai importante capitale ale modei din lume, impingand chiriile din cele mai scumpe locuri la niveluri si mai inalte. Astfel, in top cinci al celor mai scumpe destinatii retail din lume se mai regasesc Moscova, Londra si Tokyo.

"Cererea vine din partea retailer-ilor care au rezultate bune pe piata respectiva – cum ar fi marcile de lux – dar si din partea retailer-ilor care au in vedere planuri solide de expansiune ca raspuns la puterea mai mica de cumparare a consumatorilor si care se focalizeaza pe amplasari strategice pe termen lung in defavoarea noilor destinatii", se arata in raport.

Consultantii CBRE mai spun ca in ciuda conditiitiilor economice din ce in ce mai problematice, sectorul retail a continuat pana in prezent sa inregistreze performante relativ acceptabile.

Citeste si:

Astfel, pe jumatate dintre pietele luate in calcul pentru acest raport, in ultimul s-a inregistrat o crestere a chiriei pe segmentul retail (sfarsitul T3 2008), cu o pondere de 65% a celor care au inregistrat cresteri in ultimele sase luni.

Cu toate ca in ultima vreme chiriile au crescut in multe orase cheie, scaderea cererii din partea clientilor a afectat inevitabil o serie de piete retail din intreaga lume, ducand implicit si la scaderea chiriilor.