Ion Radu Zilisteanu: dezvoltatorii vor apela tot mai mult la reduceri de preturi pe masura scaderii cererii solvabile.
Este o surpriza situatia actuala a pietei imobiliare din Romania?
Pentru a explica acest fenomen este utila o paralela cu piata valutara, mai ales ca si piata imobiliara este o piata a banilor. Euro crestea si toata lumea se obisnuise ca piata sa mearga intr-un singur sens. Cu toate acestea, ce creste trebuie sa si scada. In iulie 2007, euro ajunsese la 3,1 lei fata de 4,2 cat fusese anterior. Dupa aceea a crescut din nou. Iata cum am invatat ca piata nu merge intr-un singur sens. La fel se va intampla si pe piata imobiliara.

Era asteptata in acest an o scadere a preturilor apartamentelor vechi?

Criza financiara din vara lui 2007 din SUA, cu consecintele pe care le-a adus, precum lipsa de lichiditati si „nationalizarea“ unor banci, nu a facut decat sa grabeasca evolutia preturilor pe piata apartamentelor vechi. Probabil ca altfel ar mai fi durat vreo doi ani pana s-ar fi ajuns la aceasta etapa. Ca urmare putem mentiona scaderea cererii solvabile din cauza normelor Bancii Nationale, dar si faptul ca banii sunt tot mai putini, cu alte cuvinte criza de lichiditate.

Mai multe banci au anuntat ca nu vor mai accepta ca si garantii apartamentele confort doi. Cum credeti ca va evolua aceasta piata?
Aici este clar. Bancile isi pun intrebari cu privire la activele cu valori descrescatoare. Daca acestea se devalorizeaza, iar persoana care a luat creditul nu mai poate sa plateasca ratele, atunci exista riscul ca banca sa nu mai poata sa-si recupereze banii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.