"Anul urmator va fi anul recesiunii pe piata spatiilor comerciale, in special pentru marile economii: Marea Britanie, Germania, Franta, Spania si Italia" potrivit studiului European Retail Market 2009.

Mai mult, conform King Sturge, economiile emergente ale unor tari ca Bulgaria, Cehia, Polonia, Romania, Slovenia si Slovacia vor cunoaste o crestere economica pozitiva, iar puterea de cumparare si nevoia de modernizare vor sustine piata de retail din aceste tari. "Desi este posibil ca unii retaileri sa dea faliment in 2009, pietele ocupantilor sunt mult mai rezistente. Chiriasii devin din ce in ce mai exigensi in privinta spatiilor solicitate, tendinta care va rezulta intr-o negociere drastica cu proprietarii si detinatorii de shopping center-uri", se mai arata in studiul citat.

Potrivit consultantilor, incepand cu 2009, investitorii trebuie sa creeze mai multa valoare din proprietatile detinute, sa selecteze activele si locatiile in mod strategic si sa continue sa isi administreze proactiv portofoliile. Astfel, valoarea de piata a activelor comerciale va scadea cu pana la 30% de la maximul atins in 2007 la un minim preconizat in 2010.

Citeste si:

"Reevaluarea activelor comerciale va deschide noi oportunitati de investitii pentru jucatorii care dispun de lichiditati, cum ar fi fondurile de investitii detinute de state active investitional".

King Sturge apreciaza ca, in prezent, valoarea vanzarilor comerciale transfrontaliere reprezinta circa 12% din volumul total de vanzari comerciale in Europa. "O piata comerciala in dificultate mai degraba va stimula extinderea retailerilor peste granite, decat sa ingradeasca acest fenomen. Un climat de recesiune favorizeaza retailerii multinationali si este foarte probabil ca acestia sa-si consolideze pozisia prin cresterea cotei de piata", sustin reprezentantii King Sturge.

King Sturge LLP, cu sediul in Londra, este una din primele zece companii de consultanta imobiliara din Europa (51 de sedii in 15 tari), avand o retea de peste 165 de birouri independente si asociate in lume. King Sturge si-a deschis filiala in Bucuresti in anul 2006.