Costurile de constructie ale unei "cladiri verzi" comparativ cu cele pentru pentru o cladire traditionala pot fi cu 5% pana la 20% mai mari in functie de performantele pe care aceasta le ofera, au declarat pentru NewsIn reprezentantii Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC).
O cladire este considerata verde daca prin design, materiale de constructie si tehnologiile utilizate se reduce atat consumul de energie, cat si impactul negativ asupra mediului, atat in timpul constructiei, cat si in timpul operarii, comparativ cu locuintele/cladirile traditionale.

"Costul de constructie al unei astfel de cladiri comparativ cu una standard depind mult de tipul cladirii. Acestea variaza si pot fi mai mici sau cu 5% mai mari decat pentru o cladire traditionala. Cladirile foarte performante pot sa fie chiar cu 20% mai scumpe", sustine Laura Nemoianu din partea Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (Romania Green Building Council - RoGBC)

Multe din principiile de constructie a cladirilor verzi sunt foarte similare cu principiile de constructie a cladirilor de inalta calitate. "Cu toate acestea valoarea cladirilor verzi este mai mare si de cele mai multe ori costurile sunt recuperate de cateva ori pe durata vietii unei cladiri", a precizat Laura Nemoianu.
Rezultatele unei cercetari a World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) demonstreaza ca o constructie verde nu costa cu mult mai mult decat una obisnuita, dar ofera beneficii financiare semnificative. Printre acestea se numara cresterea valorii cladirii, reducerea costurilor cu energia, dar si un confort sporit pentru locatarii sau angajatii din cladirea respectiva. Mai mult, o "cladire verde" ajuta la cresterea productivitatii acestora din urma.

"Din discutiile purtate pana acum cu diversi dezvoltatori imobiliari sau alti jucatori din industrie, am observat un real interes pentru cladirile eficiente din punct de vedere energetic. Piata abia a inceput sa se adapteze cresterii preturilor la energie si ne asteptam ca de acum inainte cererea pentru constructii verzi sa creasca. Cativa dintre dezvoltatori au primit cereri din partea firmelor dornice sa inchirieze spatii pentru birouri in cladiri verzi certificate. In prezent, mai multe firme au inceput sa gandeasca si sa construiasca verde", a adaugat Laura Nemoianu.

Porivit specialistilor, eficienta energetica sporita reduce consumul de energie si gaz si astfel sunt reduse si emisiile de carbon. Cladirile verzi sunt construite in asa fel incat minimizeaza consumul de materiale de constructie, reduc deseurile din constructii, incorporeaza materiale reciclate, vopseluri, adezivi, mobilier cu un continut scazut de substante toxice.

"Cladirile verzi minimizeaza, de asemenea, impactul asupra mediului si sunt integrate unui sistem de transport public, ceea ce inseamna mai putine masini, mai putini kilometri parcursi cu masina si consum mai mic de resurse", mai spun reprezentantii RoGBC.

Potrivit acestora, cladirile verzi pot utiliza solutii bazate pe noile tehnologii (ferestre si materiale special, foarte avansate), dar si solutii traditionale (ventilatia naturala, orientarea cladirii pentru a o proteja de soarele verii si pentru a capta lumina si caldura solara pe timp de iarna), cea mai buna solutie fiind combinarea celor doua.

Romania a adoptat deja Directiva UE privind Performanta Energetica a Cladirilor, iar potrivit acesteia, din ianuarie 2007, toate cladirile noi cu suprafata mai mare de 1.000 mp trebuie sa fie evaluate de un auditor energetic si sa primeasca un certificate de performanta energetica. Exista de asemenea prevederi privind procentajul produselor “verzi” in cadrul politicilor de achizitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.