Situat la nord de capitala si considerat pana in urma cu un an-doi ca fiind una din cele mai exclusiviste zone rezidentiale, cartierul Iancu Nicolae este acum impanat de anunturi de vanzare-cumparare de locuinte. Strada Erou Iancu Nicolae, din Pipera-Voluntari, pare scoasa la mezat.

Doua din trei case au gardurile acoperite de afise postate de particulari, zidurile au si ele anunturi publicitare, iar totul a ajuns sa semene cu un urias panou de afisaj al unei agentii imobiliare.

Fenomenul este explicat de analisti ca fiind, inprincipal, efectul crizei financiare manifestate la nivel international si care a afectat si segmentul imobiliar din Romania. In zona rezidentiala Pipera, volumul vanzarilor este mai scazut cu 30-40% fata de perioada similara a anului trecut, iar principalele motive sunt zvonistica, explozia nejustificata a preturilor pe anumite portiuni si infrastructura inca incapabila sa sustina intr-un mod rezonabil proiectele demarate in zona sau alte proiecte noi. Interesul investitorilor si cumparatorilor in aceasta zona a scazut in ultima perioada, preturile de prezentare ale proprietatilor fiind nerealiste in foarte multe dintre situatii. Dintr-un cartier care atragea in special cumparatori dintre oamenii bogati, acum zona devine una mixta, cu vile ce costa peste 1,5 milioane euro, dar si apartamente de 150.000- 200.000 euro.

Fenomenul exploziv al vanzarilor in aceasta zona a aparut pe fondul crizei cu care se confrunta piata imobiliara. Daca in ultimii doi-trei ani pretul terenului in Pipera-Voluntari a crescut chiar de zece ori, in ultimele luni tranzactiile imobiliare in zona stagneaza, iar la putinele vanzari care se fac proprietarii, fortati de diverse imprejurari, au inceput sa lase din pret.

Vile de milioane

Zona Pipera-Voluntari a inceput sa cunoasca o dezvoltare accelerata in jurul anilor 1997-1998, intr-o perioada cand se cautau terenuri aflate in imediata apropiere a Bucurestiului, la un pret rezonabil, pe care se puteau construi imobile cu regim redus de inaltime. De la cativa euro, pretul pe metrul patrat in acea perioada, la 1.000-1.500 euro pe metrul patrat anul trecut, atat a fost saltul valorii terenului. Proprietarii de terenuri au inceput sa construiasca vile luxoase, spatioase, cu dotari care mai de care. Toate acestea in conditiile in care unele utilitati (canalizare si gaze) in zona nici nu existau.

In urma cu doi ani, una dintre vilele din Pipera era scoasa la vanzare de o agentie imobiliara pentru 10 milioane euro, pret mai mare decat al unor palate vechi din centrul Bucurestiului. Preturile vehiculate pe piata pentru casele din Iancu Nicolae au declansat o adevarata avalansa de constructii, preturile crescande ale terenului determinand proprietarii sa utilizeze fiecare petic de pamant. Terenul scump i-a determinat pe proprietari sa inghesuie imobilele, iar drumurile de acces foarte inguste creeaza un anumit disconfort pentru conducatorii auto.

Cu toate acestea, pana anul trecut, vilele din Pipera erau la mare cautare chiar si la preturi ce depaseau cu mult unu sau doua milioane de euro.

Se cer 1.000 euro/mp, dar nu se mai vinde

"In general, anul trecut, terenurile din cartierul Iancu Nicolae erau scoase la vanzare la un pret de 1.000-1.200 euro/mp. Acum inca se mai cer 1.000 euro/mp, dar nu se vinde. La fel, pentru metrul patrat construit pretul era de circa 2.000 euro; acum se cer 1.200-1.400 euro. De asemenea, nu stim cine cumpara. Din cate stiu, tranzactiile imobiliare in zona stagneaza de o perioada buna", a precizat Catalin Militaru, manager la Evergreen House Imobiliare.

Sunand la telefoanele afisate cu vanzari de terenuri, majoritatea interlocutorilor raspundeau fara a clipi ca pretul solicitat este de 1.000 euro pe metrul patrat, precizand insa ca se mai poate negocia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.