Confundarea suprafetei construite cu cea utila poate aduce cumparatorului o surpriza neplacuta: cresterea pretului cu mai mult de 20%. Unii dezvoltatori isi promoveaza proiectele avansand un pret mic pe metru patrat, fara sa specifice insa la ce tip de suprafata se aplica acest pret.

Daca nu studiaza cu atentie contractul, cumparatorii vor constata la final fie ca pretul este mai mare, fie ca suprafata locuintei este mai mica decat aflasera ei, deoarece oferta promova pretul pe metrul patrat construit, nu pe cel util. De aceea, este necesar ca ei sa stie ce reprezinta fiecare tip de masurare a suprafetei.

Suprafata utila este folosita mai ales in anunturile de mica publicitate care ofera la vanzare apartamente vechi. Suprafata utila reprezinta suprafata neta a apartamentului, neincluzand terase, peretii interiori si exteriori si peretii comuni. Aceasta este suprafata pe care trebuie sa o ia in consideratie cei care achizitioneaza un apartament, atunci cand doresc sa-si faca o idee despre cat este de spatios.

Dezvoltatorii si cei care promoveaza imobile cu locuinte noi arunca pe piata preturi raportate la metrul patrat construit. Suprafata construita cuprinde aria utila, la care se adauga suprafata teraselor, a peretilor si penetratiile verticale, precum elementele de structura si ghenele de instalatii. Raportarea la metrul patrat construit permite ofertantului sa posteze un pret mai mic pe panoul publicitar. Ce trebuie sa stie cei care achizitioneaza o locuinta este ca, in acest caz, nu trebuie sa inmulteasca pretul respectiv cu suprafata utila a apartamentului, ci sa ceara dezvoltatorului suprafata construita.