Din cauza crizei financiare internationale, am observat o schimbare de strategie din partea mai multor fonduri de investitii, in special fonduri germane, care s-au retras temporar din piata. Multe dintre ele au ales sa se axeze pe ceea ce numesc piete cu un grad scazut de risc in tarile europene mai dezvoltate, aceasta fiind o masura de precautie”, ne-a explicat Blake Horsley, Investment Sales in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Blake Horsley admite ca principalele fonduri s-ar putea retrage din piata cumparatorilor, poate chiar pana in anul 2010 si astfel, toate marile investitii ar putea fi facute de catre fondurile de private equity (n.r.: fonduri inchise de investitii), care vor oferi preturi mai mici si randamente mai mari decat principalele fonduri, precum cele germane.

„In ceea ce priveste fondurile de private equity, acestea incep sa se uite mai atent la Romania, asteptand ca unii proprietari si dezvoltatori sa fie afectati si punand presiune pe acestia pentru a vinde cat mai rapid si la un pret sub nivelul pietei, deoarece sunt fortati sa-si achite datoriile pe care le au la finantatorii lor”, a explicat Blake Horsley.

Acesta a adaugat ca astfel de tranzactii cu „distressed assets” (n.r.: active detinute de vanzatori aflati in situatii defavorabile) au mai fost intalnite si in alte tari din Europa, precum Spania, jucatorii din piata stiind ca cei presati devin buni vanzatori.