Potrivit consultantilor, chiriile din centrele comerciale s-au mentinut la acelasi nivel in 2008, deoarece competitia este in crestere, iar dezvoltatorii incearca sa atraga cel mai bun mix de chiriasi.

“In materie de stoc, avem putine proiecte de centre comerciale dominante (amplasate in oras, cat mai central si cu un mix deosebit de chiriasi) si o disponibiliate redusa a spatiilor comerciale stradale de pe bulevardele principale, iar aceasta situatie determina mentinerea chiriilor, poate o usoara urcare a lor in cazul centrelor comerciale principale”, a declarat Razvan Gheorghe, Director General al Cushman & Wakefield Romania, adaugand ca centrele comerciale situate in afara oraselor pot inregistra o usoara scadere a chiriilor.

In Europa, vanzarile din luna iulie au scazut cu 2,8%, in conditiile unei previziuni de 2,1% si in ciuda acestei incetiniri globale, activitatea de inchirieri a ramas puternica pe continent, desi retailerii sunt tot mai selectivi cu privire la locatie. Dintre pietele din vestul Europei, Austria si Olanda au inregistrat cresteri de 35%, respectiv 20% pentru chiriile de pe “high street” din locatiile cheie ale marile orase, arata acelasi raport.