Desi locuintele sunt mai ieftine decat anul trecut, majoritatea romanilor vor trebui sa faca un efort financiar semnificativ mai mare pentru a-si cumpara o casa. Nu este o fraza absurda, ci pura realitate. Acest aparent paradox se naste din majorarea abrupta a costurilor pe care bancile le percep la creditele pentru locuinta.

Mai clar, daca anul trecut pentru o garsoniera care costa 75.000 de euro plateam dupa 25 de ani aproximativ 140.000 de euro, in acest moment pentru aceeasi locuinta, care acum costa aproximativ 60.000 de euro, platim de la 178.000 de euro in sus pe aceeasi perioada de creditare.

Adica, daca in urma cu aproximativ un an trebuia sa dislocam 16,4 euro in fiecare zi timp de 25 de ani pentru a plati casa, acum aceasta valoare a crescut pana la aproape 20 de euro.

Pentru a evidentia costurile actuale ale unui credit am luat in consideratie ofertele a trei banci de top din Romania, care au cote semnificative in ceea ce priveste creditarea imobiliara. Astfel, BCR, in cea mai avantajoasa varianta de credit pentru locuinta in euro, ofera o dobanda de 10,38% pe an, adica o DAE de 11,70%, costuri echivalente unei rate lunare de 461,8 euro la un credit de 60.000 de euro contractat pe 25 de ani, potrivit portalului financiar www.conso.ro.