Caderea pietei imobiliare continua si in aceste luni, cand de obicei se constata o crestere a numarului tranzactiilor, dar si a preturilor.

Toamna a adus o premiera pe piata imobiliara romaneasca: prima scadere a preturilor locuintelor noi, dar si discounturi consistente ale dezvoltatorilor. Interesant este faptul ca aceste lucruri se petrec intr-o perioada care, in vara, era vazuta drept cea care va marca un reviriment al pietei imobiliare. Nici proprietarii de apartamente vechi nu au de ce sa fie optimisti. Cererea este foarte mica, preturile au scazut, iar normele de creditare anuntate de banci fac ca previziunile pentru acest segment sa fie sumbre.

Numarul tranzactiilor cu apartamente noi a crescut comparativ cu cel inregistrat in vara, insa este sub cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut.

Astfel, unii dintre dezvoltatori anunta vanzari mai mici cu indici cuprinsi intre 15 si 30% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, indicele de pret calculat de compania imobiliara Colliers pentru apartamentele noi a inregistrat o scadere de sub 1%, pana la 1.900 de euro/mp construit, dupa ce in ultimele cateva luni a stagnat. Vanzarile slabe au dus la aparitia promotiilor pe piata imobiliara. Majoritatea dezvoltatorilor au apelat la discounturi mascate, cum ar fi oferirea gratuita a locului de parcare, a mobilei sau a unui autoturism. Sunt discounturi de mii de euro.

Recent, un dezvoltator a decis sa ofere discount din pret. Dezvoltatorul Gigant Construct a anuntat discounturi de peste 180 de euro/metrul patrat construit pentru apartamentele din Pallady Residence si Pallady Towers.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.