Ca si in Statele Unite si restul Europei, sectorul imobiliar din Romania resimte cel mai acut criza economica. Lipsa tranzactiilor a facut ca din ce in ce mai multe agentii imobiliare sa dispara de pe piata, in timp ce unii dezvoltatori fie si-au inghetat proiectele, fie renunta la ele. Pe de alta parte, in acelasi context financiar dificil, romanii prefera sa amane decizia de cumparare, fapt care a dus la un blocaj, atat in ceea ce priveste proiectele noi, cat si pe piata de apartamente vechi.
Criza economica si blocajul din piata imobiliara loveste din plin in agentiile imobiliare, din ce in ce mai multe firme concediindu-si angajatii si retragandu-se de pe piata. Reprezentantii din domeniu sustin ca este bine ca se intampla acest lucru, deoarece astfel vor ramane pe piata doar profesionistii.
„Noi colaboram in prezent cu peste 1.000 agentii imobiliare. Intr-adevar, am inceput sa primim cereri de reziliere a contractelor, principalul motiv invocat de reprezentantii clientilor nostri fiind efectiv suspendarea temporara sau chiar incetarea activitatii lor”, ne-a declarat Adrian Erimescu, director general la www.imobiliare.ro. Potrivit acestuia, in viitor ne putem astepta la retragerea de pe piata a acelor agentii care nu sunt profesioniste. Acestea au profitat de dinamica din anii trecuti a pietei imobiliare, cand tranzactiile se incheiau intr-un ritm alert fara ca ele sa faca eforturi prea mari. „Agentiile serioase, care sunt constiente ca pentru a se dezvolta trebuie sa depuna eforturi semnificative, vor rezista cu siguranta si vor sti sa se adapteze la noile cerinte ale pietei. Chiar mai mult, aceste agentii pot profita de situatia actuala, se pot diferentia prin servicii de calitate pe care le pot aduce clientilor finali”, a mai spus Erimescu. Si reprezentantii Euroest sunt de parere ca pe piata vor ramane agentiile mari si serioase care ofera servicii imobiliare complete. „Este foarte bine ca se intampla acest lucru si ne bucuram, pentru ca asa vor ramane pe piata doar profesionistii”, ne-a declarat reprezentantul Euroest, Constantin Pruteanu. La randul lor, reprezentantii Regatta spun ca spre deosebire de anul trecut piata imobiliara de acum este diferita, iar agentiile vor trebui sa-si schimbe strategiile. „Nu putem contesta piata mult diferita fata de cea de anul trecut, nici dificultatile de finantare pentru achizitii si dezvoltari existente anul acesta si poate si la anul, insa companiile trebuie sa isi diversifice serviciile si sa-si reevalueze strategiile”, ne-a declarat Alexandru Nitescu, director al departamentului Proiecte & Investitii al companiei Regatta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.