Bancile mici au sistat deja acordarea creditelor ipotecare, cele mari au decis sa nu mai ia in calcul anumite venituri

Afirmatiile facute ieri de responsabilul UniCredit pe Europa Centrala si de Est, Frederico Ghizzoni, potrivit carora bancile din Romania ar putea sista temporar acordarea creditelor ipotecare, au starnit ingrijorare. Ghizzoni a declarat ca lipsa de lichiditati afecteaza bancile din regiune si va conduce la un declin accentuat al creditarii in 2008, unul dintre motivele mentionate fiind impactul incetinirii economice asupra populatiei. "Romania libera" a incercat sa afle de la mai multi specialisti in domeniul financiar-bancar cat de de probabila este o astfel de perspectiva.

Analistii spun ca este putin probabil ca bancile mari sa sisteze creditarea ipotecara, fiind cea mai sigura afacere a acestora. Cu toate acestea, se pare ca nu iese fum fara foc si ca unele banci mai mici au recurs la sistarea creditelor pentru locuinte. Cert este ca asteptarea avizului BNR pentru noile norme de creditare si situatia de incertitudine de pe plan international au determinat brusc bancile romanesti sa fie mult mai prudente si mai selective in acordarea creditelor ipotecare, ceea ce lasa pe moment impresia inghetarii imprumuturilor pentru case, intr-o masura mai mare decat cea reala.

Pe viitor, doar persoanele stabile financiar si care lucreaza in companii destul de mari vor ajunge sa mai acceseze un credit pentru locuinta. Cateva banci au decis deja sa nu mai ia in considerare veniturile din chirii, dividendele, pensiile, indemnizatiile pentru copii, veniturile din strainatate, comisioanele, iar terenurile nu mai reprezinta o garantie. De asemenea, criza va duce la disparitia creditelor ipotecare cu avans zero.

Analistii spun ca este putin probabil ca bancile mari sa sisteze creditarea ipotecara, fiind cea mai sigura afacere a acestora. Cu toate acestea, se pare ca nu iese foc fara fum si ca unele banci mai mici au recurs la sistarea creditelor pentru locuinte. Cert este ca asteptarea avizului BNR pentru noile norme de creditare si situatia de incertitudine de pe plan international au determinat brusc bancile romanesti sa fie mult mai prudente si mai selective in acordarea creditelor ipotecare, ceea ce lasa pe moment impresia inghetarii imprumuturilor pentru case. Pe viitor, doar persoanele stabile financiar si care lucreaza in companii destul de mari vor ajunge sa mai acceseze un credit pentru locuinta, ceea ce echivaleaza cu o reducere la jumatate a cererii pentru case si, implicit, la o ieftinire a acestora.

Criza va duce la disparitia creditelor ipotecare cu avans zero, astfel ca toate bancile vor percepe un avans de minimum 25% din valoarea locuintei. Cateva banci au decis deja sa nu mai ia in considerare veniturile din chirii, dividendele, pensiile, indemnizatiile pentru copii, veniturile din strainatate sau comisioanele, iar terenurile nu mai reprezinta o garantie. O problema mascata este faptul ca imprumuturile ipotecare, in general, sunt acordate in euro, in principal cu finantare de la bancile-mama si ramane de vazut daca, in contextul crizei financiare, acestea vor mai pompa bani in diviziile lor din Romania.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.