Specialistii spun ca 80% dintre proiectele imobiliare ar trebui regandite pentru a corespunde cererii de pe piata.

Criza imobiliara nu loveste numai in dezvoltatori si in agentii imobiliari, ci si in companiile de constructii si in beneficiar. Specialistii considera ca unii dezvoltatori vor renunta la investitiile anuntate sau vor restructura unele dintre ansamblurile rezidentiale deja lansate. Mai mult, oferta de apartamente noi nu va mai creste in ritmul spectaculos inregistrat in ultimii ani. „Toti factorii angrenati in mecanismul imobiliar, banci, dezvoltatori, constructori, companiile imobiliare, statul, sunt afectati, in diverse moduri, de situatia creata si toti trebuie sa faca impreuna eforturi pentru a gasi solutii prin care clientii sa iasa din starea de asteptare si sa vrea sa cumpere“, spune Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

In ceea ce priveste bancile si statul, aceasta considera ca primele vor avea profituri mai mici deoarece tot mai putini clienti se vor califica pentru un credit imobiliar. Pe de alta parte, reducerea numarului de proiecte rezidentiale va face sa scada cererea pentru finantari din partea acestora. Si statul va pierde deoarece o reducere a numarului tranzactiilor inseamna o reducere a valorii impozitului platit.

Dezvoltatorii vor trebui sa-si schimbe planurile. „Ei sunt intre ciocan si nicovala in acest moment. Dezvoltatorii se confrunta cu starea de asteptare a cumparatorilor cauzata in primul rand de incertitudinea din sistemul bancar si contextul international. In acelasi timp, bancile, in calitate de finantatori ai proiectului, pun presiuni pe dezvoltatori pentru a vinde, si nu oricum, ci la un anumit pret. Daca mai adaugam la acestea cresterea costurilor de finantare si faptul ca dezvoltatorii vor obtine credite pentru proiecte mult mai greu decat pana acum, intelegem de ce in urmatoarea perioada vom asista la anulari sau amanari de proiecte“, adauga Irina Petrescu.

Daca o parte a dezvoltatorilor imobiliari isi permit sa astepte, deoarece finanteaza lucrarile din surse exterioare pietei imobiliare romanesti, altii, care s-au bazat pe un anumit ritm al vanzarilor pentru a continua proiectul sau pentru a plati creditele, au probleme. Dificultatilor de la inceputul anului, legate de lipsa fortei de munca sau de cresterea costurilor de constructie, li s-au adaugat, acum, cele cu privire la creditele bancare si, mai ales, stagnarea vanzarilor. Criza va influenta si firmele de constructii. „Afectate vor fi, de asemenea, si firmele de constructii, in cazul anularii sau amanarii unor proiecte, planurile lor financiare schimbandu-se cu desavarsire. Daca vorbim despre o firma care contractase un singur proiect imobiliar, aceasta se va gasi, cu siguranta, in pragul falimentului“, a mai explicat reprezentanta Esop.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.