• 'Cei care au credite luate anulul trecut, vor restrange cheltuielile'

Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul Colliers International, afirma ca deprecierea leului va afecta persoanele care au salariu stabilit in lei si au rate pentru casa de platit la banca in moneda europeana, insa acest efect este amortizat de restrictionarile BNR, care au limitat gradul de indatorare la 40% din venit.

"O crestere de 8 – 10 procente a ratei provenita dintr-o depreciere a leului duce la ridicarea gradului de indatorare la putin peste 40%, fara a provoca probleme majore. Cei care au insa credit luat in perioada anului trecut, iar rata la casa reprezinta 60-70% din venitul lor, cu siguranta ca vor avea dificultati si vor restrange cheltuielile zilnice comune pentru a putea plati rata la banca”, a explicat Ilinca Paun.

  • Vanzatorii castiga, chiriasii pierd
Andrei Panculescu, director al Westhill Romania, crede ca piata imobiliara din Romania nu este foarte mult legata de evolutia leului in raport cu euro, avand in vedere ca preturile chiriilor pe segmentele office, rezidential, retail si industrial sunt stabilite in euro, iar preturile de vanzare si imprumuturile pentru dezvoltatori sunt in mare parte in euro.

Citeste si:

“Singurul domeniu care va fi afectat este cel rezidential. Prin prisma faptului ca romanii care au in acest moment credite, vor avea de suferit la schimbul valutar pentru plata ratelor - marea majoritate incaseaza de la locul de munca euro care nu se indexeaza decat la 6 luni sau un an”, a declarat, pentru Wall-Street, oficialul Westhill.

Care sunt estimarile specialistilor pe termen lung? Vor fi afectati si dezvoltatorii? Cum vor resimti chiriasii efectele crizei? Raspunsurile le aflati in Wall-Street.