Criza financiara a paralizat piata imobiliara romaneasca. Firmele mici de tranzactii imobiliare au trei optiuni: sa suspende activitatea, sa dea faliment sau sa caute un partener mai puternic.

Grigore Pupazan, patronul unei agentii imobiliare din Iasi, a ramas doar cu sase angajati dintr-un total de 22, cati avea in primele luni ale anului. "La inceputul anului si chiar in vara a mers binisor, dar acum tranzactiile sunt din ce in ce mai putine. Am ajuns sa lucram la 25% din capacitate. Daca anul trecut realizam 4-5 tranzactii pe luna, acum daca facem 2-3 tranzactii, in conditiile in care chetuielile cu publicitatea au crescut", a precizat Pupazan. In vestul tarii, agentiile imobiliare au trebuit sa se reorienteze in tranzactii cu imobiliare derulate in Ungaria.

Ca sa poata rezista crizei, patronii agentiilor imobiliare au fost nevoiti fie sa reduca din personal, fie sa diversifice portofoliul de servicii oferite clientilor.

Camelia Pascui, administratorul unei agentii de real-estate din Oradea, spune ca "a renuntat definitiv la afacerile imobiliare in orasul unde functioneaza firma, pentru ca piata a cazut foarte mult si deruleaza doar tranzactii in Ungaria". Nici la Giurgiu agentiile imobiliare nu o duc prea bine, pe piata ramanand functionale doar doua agentii din sase, cate erau anul trecut, in conditiile in care, desi preturile locuintelor au scazut, tranzactii nu se mai fac aproape deloc. Reprezentantii companiilor imobiliare estimeaza ca perioada de criza va dura cel putin sase luni, perioada in care mii de agentii vor trage obloanele.

In Bucuresti, tranzactiile au scazut cu 40%

In perioada aprilie-august, numeroase agentii imobiliare din Bucuresti, in special cele mici, au fost nevoite sa inchida portile definitiv. "Acum nu mai e suficienta doar promovarea. Firmele care vor sa supravietuiasca trebuie sa ofere clientilor servicii complementare gratuite: consultanta, succesiuni, intabulari etc. Vremurile s-au schimbat din mers, supravietuiesc profesionistii si cei care au capacitatea sa se adapteze noilor conditii. Alt aspect interesant in aceasta perioada este faptul ca meseria de agent imobiliar nu mai e o atractie mare, nu se gasesc usor persoane calificate care sa lucreze. Intr-o luna, pentru un anunt de angajare, de exemplu, s-a tinut un singur interviu. Este, intr-adevar, o perioada mai deosebita si din cauza zvonurilor vehiculate prin media, au mai fost, dar nu la asemenea nivel", a declarat Bogdan Martin, manager la Evergreen Imobiliare.

In acelasi timp, reprezentantii agentiilor imobiliare recunosc ca o buna perioada de timp au fost practicate de dezvoltatorii imobiliari preturi nerealiste, mult prea mari, intermediarii au folosit anunturi si preturi capcana. "Au fost practici neserioase pe piata de profil, insa acum lucrurile se schimba, profesionistii sigur vor trece de criza actuala onorabil. Criza prezenta se manifesta pregnant pe segmentul locuintelor vechi, insa pentru zonele centrale si proprietatile generoase este cerere suficienta. Firma noastra nu a facut concedieri, din contra, cauta personal calificat", a precizat Catalin Militaru, manager la aceeasi firma de imobiliare.

Marian Micu, director la Casa Voastra, agentie imobiliara care activeaza pe piata de zece ani, este de parere ca agentiile imobiliare care nu sunt in capabile sa-si extinda portofoliul de servicii vor trebui sa-si suspende activitatile. "Este foarte posibil ca preturile sa mai scada, insa e foarte putin probabil pentru rezidentiale noi. Daca pentru o locuinta din zona 1 (Iancului, Vatra Luminoasa etc.) in februarie pretul ajunsese la 2.200 euro pe metrul patrat, acum e undeva pe la 1.800 euro/mp. Pe zonele centrale poate au fost mici scaderi, dar nu importante. Din august, exista un interes mai mare de tranzactionare din partea clientilor, explicabil prin introducerea, din octombrie, a noilor norme de creditare BNR. Fata de anul trecut, tranzactiile au inregistrat o scadere cu 30–40%."

Agentiile mici fac o tranzactie la 4 luni

Pe piata din Romania sunt circa 10.000 de agentii imobiliare, dintre care 2.000 in Bucuresti. Potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), circa 80% din aceste firme au 1–2 salariati, iar in conditii normale realizau, in medie, o tranzactie la doua luni. "Acum cand situatia de pe piata e mai complicata, numarul de tranzactii a scazut considerabil si au ajuns, de exemplu, in situatia sa faca o tranzactie la 4 luni. E evident ca nu pot rezista in asemenea conditii. E clar, multe agentii isi vor suspenda activitatea. La fel de posibil este ca o mare parte din firme sa dispara daca criza manifestata pe domeniul imobiliar va mai dura. Sunt indicii care arata ca aceasta criza ar putea dura cel putin 6 luni", a declarat Radu Zilisteanu, purtator de cuvant ARAI.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.