Pentru cea mai mare parte a populatiei, decizia de a achizitiona o casa se leaga strans de posibilitatea contractarii unui credit. Adoptarea noilor norme BNR de la inceputul lunii octombrie promite sa rescrie datele fundamentale pentru majoritatea potentialilor cumparatori

“Din punctul de vedere al achizitiilor imobiliare, este o perioada buna pentru a cumpara (prin credit - n. red.), deoarece preturile au scazut, se poate negocia mai mult etc.” Altfel stau insa lucrurile din perspectiva pietei bancare.

„Tinand cont de situatia internationala, bancile isi vor lua masuri suplimentare de precautie.”

Astfel, la inceputul lunii octombrie, BNR va reseta normele de acordare a creditelor. Ca urmare, o buna parte dintre cei care sunt acum solvabili pentru acordarea unui credit, in scurt timp nu vor mai intruni conditiile pentru aceasta - cel putin nu pentru aceeasi suma. Astfel, valoarea creditului acordat va scadea si cu pana la 40%. Cu alte cuvinte, daca pana la adoptarea noilor norme, un client putea primi 100.000 de euro, acum va trebui sa se “multumeasca” doar cu 60.000 de euro.

In momentul de fata, e destul de tarziu pentru a mai contracta un credit potrivit vechilor reguli de creditare, intrucat demersul pentru acordarea acestuia dureaza aproximativ trei saptamani. In plus, si dosarele aflate momentan in curs de desfasurare vor trebui sa se incadreze in noile norme, daca aprobarea va depasi momentul adoptarii acestora. Va urma apoi o perioada de cel putin o luna in care bancile vor cauta noi alternative pentru acordarea creditelor.

Un aspect pozitiv al adoptarii noilor norme este ca acestea vor duce la o noua resetare a preturilor din real estate-ul autohton. „Piata este in continuare intr-o scadere inceata, dar constanta”. Pana in iarna, preturile pentru apartamentele construite pana in 1980 vor putea ajunge la 1.500-1.600 de euro metrul patrat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.