43% dintre vizitatorii targului erau interesati sa achizitioneze in perioada imediat urmatoare un apartament cu 2 camere, in timp ce 36% dintr acestia se aflau in cautarea unei locuinte cu 3 camere, cel mai putin interesante dovedindu-se locuintele cu 4 camere (12%) si garsonierele (8%).

Motivul pentru care romanii din clasa medie nu opteaza pentru locuinte cu 4 sau mai multe camere il reprezinta, evident, pretul prea mare. "Costul unui apartament cu 4 camere este cu 30-50% mai mare decat al unuia cu 3 camere pentru ca implicit si suprafata este mai mare", completeaza consultantii EuroMetropola.

SI desi poate si-ar dori sa locuiasca intr-o casa mai mare, romanii se gandesc si la aspectele practice: consumul ridicat al utilitatilor si costurile de intretinere mult mai mari.

Suprafata medie care raspunde perfect cerintelor romanilor este de 100 mp, iar suma pe care sunt dispusi sa o plateasca pentru un mp intr-un imobil nou este de 1.400- 2.000 euro.

Citeste si:

"Dupa anul 2000, cand piata imobilelor noi a prins primul avant puternic, se construiau apartamente cu suprafete foarte mari, dezvoltatorii imobiliari aveau falsa impresie ca au reusit sa intuiasca o anumita nevoie a romanilor, aceea de a locui in apartamente mai generoase, care sa potoleasca frustrarea de a trai o viata intreaga intr-un apartament comunist. Totusi, numai o categorie foarte restransa a populatiei isi putea permite acest tip de apartamente, respectiv high-class-ul. Dupa 2006, segmentul de mijloc a inceput sa se faca foarte vizibil si sa-si manifeste tot mai acut dorinta de a achizitiona proprietati noi, iar dezvoltatorii s-au repliat pe dorintele acestora si au demarat proiecte care ofereau apartamente cu suprafete mai accesibile, cu pana la 25% mai mici decat cele din primul val", specifica autorii studiului.


In privinta materialelor de constructii si a finisajelor utilizate, romanii raman conservatori, fiind adeptii sistemelor clasice pe care le considera cele mai trainice: "desi casele din lemn ar putea constitui o varianta pentru cumparatorii cu bugete mici, romanii nu vor sa faca nicio concesie, prefera caramida si structurile cele mai rezistente de beton. Tara noastra nu este inca pregatita sa primeasca sisteme alternative, ecologice si mult mai ieftine de constructie", precizeaza reprezentantii EuroMetropola.

Apartamentele construite inainte de 1990 au intre 31 si 90 mp:

  • Garsoniera 31 mp* – 44 mp**
  • 2 camere 65 mp* – 90 mp**
  • 3 camere 47 mp* – 70 mp**

*construite in anii ‘60
** construite in anii ’85-‘88


Noile proiecte rezidentiale pentru clasa medie ofera suprafete ceva mai generoase:

  • Garsoniera 40 mp – 70 mp
  • 2 camere 70 mp – 130 mp
  • 3 camere 100 mp – 200 mp